Varning för svenska bluffuniversitet

Betygen är helt värdelösa

NYHETER

Högskoleverket varnar för falska universitet med fäste i Sverige.

I en skrivelse varnar Högskoleverket idag för två bluffuniversitet som utger sig för att vara giltiga. Men betygen som de säljer är helt värdelösa, eftersom inget av dem har rätt att examinera studenter i Sverige.

Enligt Högskoleverket vänder sig Alhuraa University in Sweden, det ena av de två bluffuniversiteten, till de 140 000 irakier som finns i Sverige i dag. Hemsidan är på arabiska och kurdiska. Det andra oseriösa universitet som verket varnar för kallar sig Scandinavian University of Science and Technology och det försöker i huvudsak locka utländska studenter.

Inte sanningsenliga

Både SUST, med bas i Angered, och Alhuraa University in Sweden lovar akademiska examina på avancerad nivå. Högskoleverket anser att de inte är sanningsenliga när de redogör för vilka instanser de är godkända av.

- Det här kan lura studenter, lärosäten, arbetsgivare, ja, många kan bli förda bakom ljuset, säger Erik Johansson på Högskoleverket till GP.

SUST har idag tagit ner sin hemsida www.scanuniv.com efter Högskolverkets anklagelse.

Kan vara olagligt

Verket vill nu att regeringen undersöker om de båda falska universiteten brutit mot svensk lag.

- Om de inte gör det, då har vi ett verkligt problem, för då kan vi få se många fler sådana här exempel framöver, säger Erik Johansson.

Än så länge gäller det att som student hålla ögonen öppna.

- Det är viktigt att studenterna gör ett medvetet val och kontrollerar när de väljer utbildning, säger universitetskansler Anders Flodström.

FAKTA

Så skyddar du dig