"Stötande att fångar får en bättre möjlighet till utbildning"

Starka reaktioner
från läsarna

NYHETER

Reaktionerna på Tema högskolas artikel om de dömda våldsbrottslingar som samlar högskolepoäng i fängelset, har varit många. Ämnet berör och åsikterna går isär. Här är en sammanfattning av debatten.

Frågan huruvida fångar ska få studera i fängelset eller inte är omdiskuterad. Är fängelset ett straff där fången ska sitta av sin tid, eller en anstalt där människor ska få en ny chans? Många har kommenterat artikeln. Såhär skriver läsaren Maria:

"Jag tror inte att hemska människor blir mindre avskyvärda av att de inte får utbilda sig – tvärtom präglas den kriminella världen och dess anhängare av en enastående brist på såväl djup som bred kunskap. Jag blir fortfarande full av skratt varje gång jag stöter på en nationaldemokrat som knappt kan stava till svensk husmanskost eller nazister som uteslutande hämtar sina referenser till ”invandrarproblemet” från expressen och besökarna på den lokala puben. Jag säger naturligtvis inte att den högre utbildningen är svaret på kriminalitet och inskränkthet, men jag är övertygad om att brist på kunskap är en stor del av problemet. Dessutom behöver man inte vara dömd för ett brott för att vara direkt olämplig för yrken där man har ett direkt inflytande över andras liv och hälsa, och jag tror att det problemet är större. "

Hård ton om våldtäktsdömd

Samtidigt finns det gränser. När det gäller den våldtäktsdömde mannen som ville studera till läkare efter att han suttit av sitt straff råder en mer hård ton.

"Jag skulle inte kunna tänka mig att gå till en läkare som har suttit inne för mord och jag skulle aldrig komma på tanken att skicka mina barn till en praktik som förestås av en dömd pedofil, om aldrig så välutbildad inom pediatrik", skriver en läsare.

Viktig debatt

Många läsare har mailat och tycker att artikeln är intressant.

"Det är viktigt att den här debatten förs, det behövs en enhetlig linje för hur vi ska se på brottslingar som sitter av sina straff" skriver signaturen Albin H.

Han ger därmed uttryck för en vanlig åsikt. En annan vanlig åsikt är, att det är stötande att fångar får en bättre möjlighet till utbildning än ”vanliga” människor som inte har begått något brott.

"Varför ska de få studera utan att få studieskulder när vi hederliga studenter får slita som djur för mat och husrum och dessutom slkuldsätter oss för resten av livet?"

Debatten fortsätter i samhället och här på Tema högskola.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM