Mördade pojkvännen – nu har hon 352 högskolepoäng

Foto: DENNY CALVO
På Tidaholmsanstallten skaffar sig flera fångar högskolepoäng.
NYHETER

Dömda våldsbrottslingar studerar gratis i fängelserna.

– Det ligger i allas intresse, hävdar högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Det blir allt vanligare att fångar i svenska fängelser väljer att utbilda sig, både på grundskole-, gymnasie- och högskolenivå. Just nu studerar cirka 4000 fångar, och det blir fler och fler.

- Vi har sett en tendens till ökning, säger Lena Axelsson som är utbildningsansvarig inom Kriminalvården.

En del av de som studerar är kända våldsbrottslingar. Rånaren, Malexandermördaren och folkrättsbrottslingen Jackie Arklöv har, sedan han hamnade i fängelset år 2000, läst sammanlagt 97,5 poäng historia och 120 poäng sociologi. En del av studierna har blivit en uppsats om "Nazismens inre verklighet". Hans medbrottsling Tony Olsson läser också historia. Målet är att doktorera.

- Så vitt jag vet har ingen fånge tillåtits doktorera tidigare, eftersom universiteten inte medger att man sitter i fängelse och är inskriven vid en fakultet.

Ricard A R Nilsson är intagen på Tidaholmsanstalten. Han studerar samtidigt och är filosofie magister i rättssociologi. Han menar att kriminalvården motarbetar att fångar studerar.

- Ett av skälen skulle jag vilja påstå är en form av avundsjuka, vissa ur personalen anser inte att vi skall kunna sitta och få högre utbildning än vad de har. Att denna attityd finns har jag själv fått erfara, säger han till studenttidningen Lundagård.se.

352,5 högskolepoäng

En före detta strippa blev rikskänd sedan hon bundit fast sin halvnakne pojkvän på en stol och dödade honom med 48 knivhugg. Hon dömdes för livstids fängelse. Sedan dess har hon fått ihop 352,5 poäng på drygt tio år. Bland annat har hon läst isländska och statsvetenskap.

– Studierna blir en del av rehabiliteringen, säger Lars Leijonborg.

Även Knutbypastorn Helge Fossmo, som 2004 dömdes till livstids fängelse för mord och mordförsök, studerar. Han vidareutbildar sig inom religionssociologi och religionspsykologi. Hans uppsats kommer att handla om den amerikanske sektledaren Jim Jones som han kommer att jämföra med Knutby och "Kristi brud" Åsa Waldau.

Debatten pågår

Att dömda brottslingar ges möjlighet att studera från fängelserna har gett upphov till en het debatt. "Alexandra-mannen" Atheer Al-Suhairy kom in på en kurs i informationssäkerhet och datateknik på Mittuniversitet i Sundsvall, men Kriminalvården avslog hans ansökan.

Nyligen tvingades en morddömd man avbryta sina läkarstudier på Karolinska Institutet. En annan man, dömd för våldtäkt mot barn, inledde läkarstudier vid Lunds Universitet, men när det uppdagades vem han var ville universitetet stänga av honom. Högskolans avskiljenämnd menade dock att han borde få fortsätta sina studier. Tillslut stängdes mannen av från fortsatta studier efter beslut från länsrätten i Stockholm. I bloggsfären är debatten het.

– Stötande minst sagt, en sådan här person borde definitivt inte få vara kvar på någon utbildning. Han ska ju ha vård eller sitta i fängelse tills dess att man anser att han har sonat sitt straff, skriver Robert på Irmeli Krans socialdemokratiska blogg.

Moderata bloggaren Kent Persson håller med.

– För mig är det helt avskyvärt, en mördare ska inte kunna bli läkare. Ja, jag vet att han avtjänat sitt straff, men är det rimligt att man ska kunna arbeta som läkare efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för mord? Mitt svar är nej.

ARTIKELN HANDLAR OM