Victoria utbildas till drottning

Skaffa kronprinsessans internationella utbildning.

NYHETER

I över tio år har kronprinsessan Victoria studerat för att kunna axla sin blivande drottningroll. Men vad har hon lärt sig? Skaffa dig en kronprinsessas utbildning med Aftonbladets guide.

Foto: Sanna Sjöswärd

Om du vill skaffa dig en lika gedigen utbildning som Sveriges blivande drottning så gäller det att börja i tid. Redan som 18-åring började Victorias studier – och de pågår fortfarande.

Målsättningen är att ge henne en så bra grund som möjligt med inriktning på hennes framtid som Sveriges drottning, även om det förmodligen ligger långt fram i tiden, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare på hovet till aftonbladet.se.

Studier utomlands

Direkt efter studenten, sommaren 1996, reste Victoria till Tyskland och USA och studerade språk. Sedan följde mer språkstudier i franska vid Centre International d´Etudes Francaises vid Université Catholique l´Ouest i Angers, Frankrike, innan kronprisessan kom hem till Sverige och inledde ett specialutformat ubildningsprogram för att f¨å en inblick i hur Sveriges riksdag och regering fungerar.

1998 reste Victoria tillbaka till USA för att studera historia och staskunskap vid det prestigefyllda Yale universitetet. Hon praktiserade på FN, innan hon åkte hem till Sverige för studier vid Regeringskansliet och praktik på SIDA.

Soldatutbildning

Nyförlovade Victoria har även en gedigen svensk soldatutbildning i ryggen. Även hennes blivande man Daniel Westling har gjort militärtjänst.

Victoria har även studerat på Utrikesdepartementets diplomatprogram 2006/2007, med efterförljande praktik vid EU-representationen i Bryssel. Hösten 2008 praktiserade Victoria på Försvarsdepartementet och fortsatte studera fred och konflikt.

Vill du ha samma utbildning som Sveriges blivande drottning? Det är bara att sätta igång.

FAKTA

Såhär utbildar du dig som kronprinsessan

För språkstudier utomlands finns en mängd utbildningar över hela världen. Vill du kombinera språkstudierna med något mer finns till exempel civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi med internationell inriktning franska vid Linköpings universitet.

Även Lunds universitet erbjuder en mängd kurser som kan läsas utomlands med olika språkinriktningar. Ett intressant program, värdigt en drottningutbildning, är till exempel Programmet för öst- och sydöstasienkunskap med inriktning japanska.

Kronprinsessans utbildning i historia, statsvetenskap, internationella relationer och konfliktlösning finns på de flesta universitet, bland annat Stockholms universitet , Försvarshögskolan, Högskolan i Kalmar och Malmö högskola.

Prestigefyllda Yale eller något annat collage i USA? Sök utbildning här.

Fler intressanta svenska utbildningar hittar du här.

Lina Thorén, Minimedia