Omedvetna studenter en fara för demokratin?

Bara 50 % av studenterna kunde peka ut Bosse Ringholm inför valet 2006

NYHETER

Vid Göteborgs universitet har man undersökt medvetenheten hos studenter inför valet 2006. Resultatet är alarmerande.

På valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet har man tagit fram statistik på hur insatta svenska studenter är i politik, skriver Markus Hankins från Göteborgs universitet i tidningen Studentliv. Studien gick bland annat ut på att studenterna skulle peka ut välkända svenska politiker och placera dem partipolitiskt. Siffrorna som valforskningsprogrammet fick fram är alarmerande: vid valet 2006 kunde till exempel endast varannan student placera Bosse Ringholm som socialdemokrat. Detta kan sättas i perspektiv mot att 84% av hela svenska folket kunde svara på den frågan.

Studenterna långt under genomsnittet

Studenterna verkar alltså betydligt mindre medvetna om svenska politik än folket i övrigt. Vad kan det bero på? Enligt forskarna bakom studien är en förklaring att intresset och kunskapen om politik ökar med åldern. Studenterna är helt enkelt för unga för att vara medvetna om att Bosse Ringholm är socialdemokrat.

- När du är ung, inte har kommit i kontakt med så många samhällsinstitutioner och inte läst så många tidningar, då vet du inte vem Bosse Ringholm är, säger docent Henric Oscarsson som är en av de ansvariga för valforskningsprogrammet, till Studentliv.

Men när Tema högskola kontaktar några studenter i tjugoårsåldern så håller de inte med.

- Jag tycker att det låter otroligt att unga läser färre tidningar än äldre, säger Anders Svensson, 26.

Han studerade journalistik under flera år och tycker inte att studenternas ålder verkar vara den bästa förklaringen till omedvetenheten.

- Jag tror att det finns så mycket annat för studenter att fokusera på. Dels studierna i det egna ämnet, men sen finns det också mycket annat som fångar intresset. Det är ju roligare att vakna till en ny lång dag i skolbänken och lyssna på musik från någon radiokanal än till Nyhetsmorgon.

Lina Thorén, Minimedia