Så blir du en operadiva

Malena Ernmans bästa studietips

Foto: Peter Wixtröm
NYHETER

Årets skräll hittills i Melodifestivalen har varit operadivan Malena Ernman. Tema högskola fångade henne mellan repetitioner och intervjuer och fick hennes bästa tips för att bli en världssångerska.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Malena och Svante Thunberg firade finalplatsen med en puss.

I Melodifestivalens Malmödeltävling mötte Malena Ernman kritikernas och den internationella juryns storfavorit Sarah Dawn Finer i duellen. Men folket föll direkt för Malenas Ernmans och Fredrik Kempes medryckande operapopbidrag och Dawn Finer fick se sig besegrad. Nu väntar finalen i Globen.

Den vackra blonda mezzosopranen från Sandviken har dock fler strängar på sin lyra än Melodifestivalstävlingen. Hennes egentliga karriär ligger långt bort från glittrande schlagerpaljetter och popdängor. Hon är en av Sveriges mest eftertraktade operasångerskor och anses av många vara en sångerska i yppersta världsklass. Genombrottet kom som Kaja i Sven-David Sandströms uppsättning av Staden 1998, men musikkarriären börjar långt innan dess.

Tidig start

– Jag gick på musikkonservatoriet i Orléans redan när jag var 15 år, berättar hon. Sedan åkte jag hem till Sverige och gick på musikgymnasiet i Västerås, berättar hon.

Efter musikgymnasiet sökte sig Malena Ernman till Musikhögskolan "Ackis" i Stockholm. Det är en av de riktigt svåra högskolorna att komma in på, det krävs prov både i notkunskap, gehör och mycket mera.

– Jag kom in och det var jätte roligt att plugga där, berättar Malena. Men det blev inte så mycket studentliv för jag jobbade med en massa projekt samtidigt. För att sliuppa ta studielån arbetade jag med Radiokören samtidigt.

Efter Musikhögskolan fortsatte vår nya schlagerstjärnas utbildning på Kungliga operahögskolan i Stockholm. Också det en mycket prestigefull utbildning.

Roligast på "Ackis"

– Men allra roligast hade jag på "Ackis" ler Malena. Där går så mycket olika typer av musiker. Det finns de som går pop, afro, sångare och instrumentalister. Det umgänge jag har nu träffade jag där.

Malenas man, skådespelaren Svante Thunberg, håller med.

– Överallt dit Malena kommer känner hon folk. Musikbranschen består av ett ganska tajt gäng, precis som schlagergänget, och många känner varandra från Musikhögskolan.

En av Malenas Ernmans gamla klasskompisar har skrivit ett av de andra bidragen till Melodifestivalen i år. Hon och Figge Boström gick i samma klass i flera år.

– Han har skrivit Emilias bidrag i festivalen. Musikvärlden är liten, ler Malena Ernman innan hon hastar vidare för fler intervjuer och förberedelser. På lördag gäller det.

FAKTA

Malenas bästa tips för att lyckas som sångerska