Lärare hängs ut på Youtube

Nu totalförbjuds alla inspelningar

NYHETER

Allt fler lärare hängs ut på Youtube efter att ha blivit filmade av sina elever. Nu har flera högskolor tröttnat och förbjudit både ljud- och videoinspelningar.

- Det är inte så roligt att förekomma i videoklipp på nätet, säger lärarrepresentanten Catrin Johansson till Dagbladet i Sundsvall.

Sedan mobilkamerorna kom har det blivit allt lättare att filma, spela in ljud och fota. Kamerorna blir bättre och bättre och det har blivit vanligt att elever filmar i smyg under föreläsningar och lektioner och sedan lägger ut filmerna på Youtube. En snabb sökning på ”angry teacher” ger över 1000 träffar.

- Det är kanske inte så roligt att förekomma i videoklipp på nätet, säger Catrin Johansson, lärarrepresentant i Universitetsstyrelsen till Dagbladet i Sundsvall.

Förbud mot ljud- och videoupptagningar

På flera universitet har lärarna tröttnat. De vill inte bli bortgjorda inför flera miljoner tittare på Youtube säger de.

– Det är ju också upphovsrätt på föreläsningar, som jag ser det. Läraren sätter ju samman ett material, tycker Catrin Johansson.

På Mittuniversitet i Västerås har nu lärarna slagit tillbaka mot filmande studenter. De har infört förbud mot alla typer av inspelningar på föreläsningarna. Anledningarna är flera: det finns studenter som har skyddad identitet, föreläsningen har upphovsrätt och studenter kan hämmas om de hamnar på nätet.

- Det är skönt att kunna slappna av och slippa oron över att hamna på Youtube, säger Catrin Johansson.

Studenterna protesterar

Förbudet uppskattas inte av alla studenter. Sebastian Geijer studerar på Handelshögskolan vid Umeå universitet, där diskussionen om förbud mot videoinspelningar pågått ända sedan förra året.

- Under min utbildning har ofta delar eller hela föreläsningar lagts ut på nätet, berättar han på vertex.nu. Jag, och de studiekamrater jag har talat med, har alltid funnit detta extremt hjälpsamt. Speciellt med tanke på att man vid frånvaro riskerar att missa mycket lite av det genomgångna materialet.

Men alla vid Umeå universitet är inte av samma mening.

- Vi måste respektera integritet och upphovsrätt och vissa lärare och elever tycker att det stör, säger Chatarina Larson, som är universitetsjurist vid Umeå universitet, till vertex.nu.

Universiteten rädda för insyn?

Umeåstudenten Sebastian Geijer funderar vidare på om förbudet kan bero på något annat än lärarnas integritet.

Kanske är man rädd för det direkta jämförande som, i termens sanna mening, öppna föreläsningar erbjuder, skriver han på vertex.nu. Att den fasad av ”högkvalitativ utbildning i ett internationellt klimat” som man använder i sin marknadsföring ska bli synad i sömmarna.

Att inspelningar av föreläsningar förbjuds innebär möjligen att det blir svårare för blivande studenter att jämföra olika universitet och föreläsare.

- Kanske är man rädd att ens studenter, när de ges en möjlighet att utvärdera och jämföra föreläsarna gentemot andra ska vakna och kräva bättring i en högre takt än tidigare? säger Sebastian Geijer.

Det återstår att se om fler universitet följer Umeå universitet och Mittuniversitetets exempel.

Lina Thorén, MiniMedia