Bränslesnålaste bilen i Europa brann upp

NYHETER

Bilen fattade eld inför ett test. Studenterna vid Luleå Tekniska universitet som byggt bilen får nu försöka rädda det sotiga vraket.

Foto: Leif Nyberg

Baldosbilen vann förra året pris i en sydfransk tävling om Europas bränslesnålaste bil. Planen var att bilen nu skulle testas på ett forskningscenter i Holland och sen åka till bilmässan i tyska Stuttgart.

I tisdag vid lunch larmade en student om en brand i det stora labb där bilen fanns. Brandlarmet gick och studenten tog själv en brandsläckare för att släcka elden. Sen släpade studenten ut bilen ur labbet. Räddningstjänst var på plats och fick vädra ur lokalen på grund av rökutvecklingen. Studenten klarade sig bra, men med bilen är det värre ställt.

Flera delar måste bytas

Branden började efter en överladning i ett litiumbatteri. Överdelen av kolfiber var inte monterad när branden tog fart, men stommen av aluminium är svedd och kräver en ordentlig rengöring. Flera delar av bilen, bland annat stolen, måste bytas ut. Elisabet Kassfeldt som leder projektet är hoppfull om att den ska gå att rädda.

- Jag tror att vi kommer att kunna städa och ställa i ordning den så att vi kan skicka den på uställning till Holland och Tyskland, säger hon.

Samtidigt berättar hon att en ny upplaga av Baldosbilen är på gång som ska användas till kommande tävlingar i Tyskland senare i år. Den nya bilen stod väldigt nära brandhärden men utan att skadas.

Ny modell på väg

Teamet jobbar också på en ny version av bilen som ska tävla i Tyskland. Den nya modellen klarade sig med nöd och näppe från branden.

- Vi hade en fantastisk tur, säger Elisabet Kassfeldt.