Abba-Björns hemliga dröm: ville bli civilingenjör på KTH

Världstjärnan avslöjar: "Det var nära att det aldrig blev något Abba"

NYHETER

Abba-Björn ville bli civilingenjör på KTH. Men musiken kom emellan. För den fick han i alla fall hederspris på årets Kompetensgala.

Foto: Sara Ringström

Nu har årets Kompetensgala gått av stapeln. Galan, som arrangeras av tidningen Chef, chefsorganisation Ledarna, träningsföretaget SATS, Stockholm stad, Sveriges HR Förening och Talentum HR, gick av stapeln på Grand Hotel i Stockholm. Det bjöds på flera höjdpunkter under kvällen. Allra mest lyftes unga ledare fram. Ett exempel var Jeanette Saveros som knep Stockholms stads pris för året ”Ung chef”.

- Jag brinner för mina medarbetare och för teknik. Vi unga chefer tror fortfarande att världen går att förändra, sa hon när hon tog emot priset.

The sky is the limit

Årets största överraskning kom tacktalet från vinnaren av Stora hederspriset. Det gick till Björn Ulvaeus och Benny Andersson för att de gjort ”svensk musik till en veritabel exportsuccé”. I Björns tacktal berättade han att det var nära att det aldrig blivit något Abba. När han gick i gymnasiet och fick studievägledning studerade han nämligen vilka löner de olika yrkesval kunde tänkas inbringa. Han upptäckte att det fanns en slutlön noterad på alla yrken. Utom på civilingenjör, där var det bara ett streck. Då var det nära att det bar av till KTH istället för inspelningsstudion.

– The sky is the limit, alltså! De höga lönerna lockade, jag tänkte plugga på KTH. Så jag hade kunnat stå här i en helt annan egenskap, sa Björn Ulvaeus när han tog emot Stora hederspriset, som för övrigt telekomgurun Östen Mäkitalo fick förra året.

Lina Thorén, Minimedia