Bästa tipset inför högskoleprovet

Träna på gamla prov

NYHETER

Rekordmånga svenskar tar chansen att nå drömresultatet 2,0 i vår.

- Det gäller att träna, tipsar Nils Holmegaard som tillsammans med sin bror Lukas skrivit den nyutkomna boken ”Den kompletta guiden till Högskoleprovet”.

Har du svårt att komma in på drömhögskoleutbildningen? Att få 2,0 på högskoleprovet kan öppna alla dörrar. Men det gäller att träna.

– Många tror att de bara kan gå in och skriva och få ett bra resultat, men det krävs helt klart vissa förberedelser, säger Nils Holmegaard.

Bästa sättet att träna är att skriva gamla prov, på sajten umu.se kan du ladda ner dem gratis.

– Det är viktigt att vara förbered på hur det går till att skriva provet.

Många missar viktiga poäng på grund av den tidspress som finns när provet skrivs. Den stressade provsituationen är speciell. För att slippa bli nervös av tidspressen kan en bra idé vara att skriva gamla prov på tid. Martin Svalin skrev drömresultatet 2,0.

– 2,0 garanterade mig att komma in på vilken utbildning som helst. Jag var rätt kaxig över resultatet, ler han.

Den 28 mars samlas över 50 000 svenskar i provlokalerna. Rekordmånga har chans att nå resultatet som tryggar framtiden. Börja träna redan nu.

FAKTA

Så tränar du på gamla prov

På umu.se finns de tre senast givna proven att ladda hem som Pdf eller läsa direkt på nätet. Här finns även instruktionerna för till exempel hur lång tid varje del får ta, så att du kan efterlikna den riktiga provdagen.

Hämta de 3 senaste högskoleproven

Det finns även interaktiva versioner av gamla prov som du kan testa. De lite äldre proven på Högskoleverkets hemsida kan du göra direkt på skärmen, via internet.

Interaktiva övningsprov

Lina Thorén, Minimedia