Så förbereder du dig inför höskoleprovet

NYHETER

I morgon bitti sätter sig rekordmånga ner i salar runt om i landet. Det är dags att skriva högskoleprovet.

Foto: Mats Strand

De preliminära siffrorna på antalet anmälda visar att det i år är över 20 procent fler som planerar att ta sig till provlokalerna den 28 mars. För dig kanske resultatet avgör om du kommer in på din drömutbildning. Vi har samlat de bästa tipsen inför provet.

Förberedelser

Gör gärna en checklista så att du vet att du har med allt som du behöver. Kom i god tid till provet så slipper du känna dig stressad. Var noga och ta reda på exakt var provet ska skrivas redan nu, så du inte slösar tid och energi på att virra runt. Sömn är viktigt så försök att sova gott i natt och gå upp i god tid i morgon. Se till att du äter en ordentlig frukost i imorgon bitti, lunch får du inte äta förrän vid ett.

Ta med dig

När du skriver provet

Läs uppgifterna, svarsförslagen och övrig information i delproven så noggrant som möjligt.

Undvik att fastna alltför länge på uppgifter som du har svårt att lösa. Lämna de uppgifter du har problem med så länge, gör en markering i provhäftet och gå tillbaka till dem senare, om du får tid över.

Om du ägnar för lång tid åt de uppgifter du har problem med riskerar du att inte hinna med de uppgifter som du faktiskt kan lösa.

Om du inte kan lösa en uppgift är det bättre att gissa än att inte svara alls. Du får inga minuspoäng om du svarar fel.

Kontrollera att du markerat i rätt ruta i svarshäftet. Tänk lite extra på detta när du vet att du hoppat över svar för att svara senare.

I provhäftet får du anteckna hur mycket som helst. Ibland kan det hjälpa att skriva ner nyckelord. Observera att du däremot inte får anteckna i svarshäftet.

Bli inte stressad om du ser att någon gör provet snabbare än du. Koncentrera dig istället på dina lösningar. Men tänk på att inte överskrida provtiden. Om du fortsätter att skriva när provtiden är slut räknas ditt resultat på det delprovet bort. Läs mer under Fusk och regelbrott.

Om du får tid över, passa på att kontrollera de svar du är tveksam om. Titta också efter så att du inte av misstag råkat hoppat över en fråga.

Ät och koppla av under lunchen för att orka med eftermiddagen. Stunder av avkoppling är viktigt för att kunna behålla koncentrationen under en hel dag. Hjärnan behöver också näringen i maten för att prestera på topp.

FAKTA

Tips för de olika delproven

DTK Försök att förstå diagrammet/tabellen/kartan innan du läser frågan. Dra streck eller använd linjalen för att kunna avläsa bättre.

LÄS Läs igenom hela texten innan du läser frågorna. Tänk på att det endast är den information som finns i texten som du ska använda när du löser uppgiften.

NOG Om du är osäker på vilket svar som är det rätta — pröva de olika svarsförslagen innan du svarar. På så sätt kan du enklare avgöra vilka alternativ som är felaktiga.

ELF Läs texten innan du läser frågorna, så förstår du helheten bättre.

ORD Om du är osäker på vad ett ord betyder blir det lättare om du stryker de svarsförslag som du tror är felaktiga, så har du färre att välja mellan.

Källa: studera.nu

Minimedia