Bli bäst i Sverige på teknik

NYHETER

Nu är det hög tid att anmäla sig till Teknik SM. För tionde året i rad tävlar Sveriges vassaste naturvetare och teknikstudenter om en resa till Kina och värdefulla kontakter med företag.

Foto: Mats Strand
Kunskap om pannkakor kan ge ett försprång i tävlingen.

– Det är en verkligt häftig tävling, säger projektledaren Elisabeth Arbin från Sveriges Ingenjörer.

Sm i Teknik anordnas varje år av de störst tekniska lärosätena och förbundet Sveriges Ingenjörer tillsammans med sponsorföretag som Saab, Sandvik St Jude Medical och Akzo Nobel. Tävlingen startades av Saab med syftet att främja teknikintresset och locka fler studenter till de tekniska utbildningarna. Tanken är att tävlingen ska visa att teknik på hög nivå är spännande och roligt – inte bara en massa siffror och tjocka böcker.

– Tanken är att det ska vara teknik och matte – på ett roligt sätt, säger Elisabeth Arbin.

Första teknik SM gick av stapeln våren 2000 och sedan dess har mer än 2500 studenter varit med och tävlat. Förra året deltog 336 studenter i 120 lag från hela landet.

– De nio bästa lagen går vidare till semifinal, berättar Elisabeth Arbin.

Kreativitet och samarbetsförmåga

Tävlingen är uppdelad i tre etapper. Först en kvaltävling som går av stapeln den 1 april. Där får lagen svara på frågor om teknikkunskap. Andra delen handlar om samarbetsförmåga inom laget. Den tredje delan handlar om kreativitet. Svårast är de teknikfrågor lagen ska lösa. Det är hård tidspress och samarbete är viktigt.

Ett exempel på en fråga från förra året är att studenterna får ett vanligt recept på pannkakssmet och sedan frågor som ”Vilket atomslag förekommer med det största antalet atomer i pannkakssmeten?” eller ”Vilket atomslag ingår med störst masshalt i pannkakssmeten?”, säger projektledare Arbin.

Vem vinner i år då? Har du något stalltips?

– Ett hett tips är att Jesper Jacobsson från Uppsala universitet, som vann förra året, redan har anmält ett nytt lag. Jag kan tänka mig att han är ivrig att försvara titeln. Annars brukar Lund, KTH och Chalmers alltid göra bra ifrån sig, säger Elisabeth Arbin. Men vem vet, kanske kommer en uppstickare i år?

Lina Thorén