Reste tusentals mil för att skriva högskoleprovet

Imorgon gäller det för Erik, 21

NYHETER

Erik Norberg, 21, från Härnösand har tränat kampsport i Thailand i flera månader. Men den riktiga matchen, den ska han gå i skolsalen på lördag.

Foto: Privat
Erik och hans tränare "Boom" i Thailand.

Det är imorgon lördag det gäller för Erik Norberg och tusentals andra svenskar. Då skrivs Högskoleprovet för 32 gången.

Härnösandskillen har rest i ett över ett dygn för att hinna hem till Sverige i tid för högskoleprovet. För fjärde gången ska han försöka nå drömgränsen 1,7 poäng.

– Jag har skrivit provet fyra gånger förut. Det har gått ganska bra en gång, och lite sämre tre gånger. Jag skrev bäst näst sist jag skrev det, då fick jag 1,4. Målet är att komma in i på läkarutbildningen i Uppsala och för det behöver jag minst 1,7.

Hård kille

I tre månader har Erik Norberg varit i Thailand och tränat den stenhårda thailändska kampsporten Muay Thai, eller ”thaiboxning”. Det är en fullkontakt boxningssport där både sparkar och slag är tillåtna. Av många ansett som en av de tuffaste kampsporterna. Erik har tränat över sju pass i veckan med thailändska tränare. Samtidigt har han också försökt förbereda sig för högskoleprovet.

– Det jag har tränat på är snabbläsning. Jag tycker läsdelarna på provet är jobbigast, så det har jag försökt bli bättre på. Jag har lagt en massa pengar på en högskoleprovsguide också, men jag har inte använt den, ler han.

Trots den stenhårda träningen i Thailand, ser han det som en större utmaning att komma hem och skriva högskoleprovet. Bara att komma hem till den slaskiga norrländska senvintern, efter tre månader i paradiset i Thailand.

– Resan tog ungefär ett dygn, men jag kom till Sverige i början av veckan så jag har hunnit vänja mig lite vid klimatet, säger han.

Nervöst

Nervositeten har inte riktigt hunnit sätta in ännu, men den kommer. Och nog kan man märka av något av den tjurskalliga kampsportaren när man frågar Erik Norberg om vad som är värst med att skriva prov.

– Det värsta på högskoleprovet fuskdelen. När man sitter där helt mosig i huvudet och har skrivit hela dagen. Så plötsligt ska man skriva ett delprov som man redan har gjort. Det är sjukt irriterande.

Erik Norberg ser ljust på sina chanser att lyckas på lördag. Allt är upplagt för succé: han kommer från solen i Thailand, kroppen är trimmad till max och han kom hem några dagar tidigare för att ladda till max.

- Sist jag skrev provet hade jag sovit 2 timmar, det var inte så smart. Det gick ganska dåligt den gången, så i dag tar jag det lugnt och i kväll ska jag sova ordentligt.