Söktrycket knäcker ansökningssajten

NYHETER

Rekordmånga sökande skapar problem för ansökningssajten studera.nu. Över 270 000 personer har redan anmält sig till högskoleutbildningar i höst.

- Under en timme mellan 23 och 24 i går hade vi 4248 sökande, och det är rekord på en timme, säger Charlotta Volgsten Forberg, kommunikationschef på VHS till Sydsvenskan.

Sajten studera.nu, som tar emot alla ansökningar, fick startas om för att klara belastningen. För att kunna hantera trycket jobbade man i en halvtimme i går kväll vid tiotiden med att starta om studera.nu.

Problem tidigare

Sajten studera.nu har länge haft stora problem. Under 2007 slutade sajten fungera när flera tusen gick in för att få besked om de blivit antagna till höstterminen. Förra året fick ansökningstiden förlängas med flera dagar eftersom sajten var så långsam och fungerade så dåligt under det som från början var tänkt som den sista ansökningsdagen.

Vid lunchtid i dag var sajten stabil. Än så länge har varken VHS eller Högskoleverket, som ligger bakom sajten studera.nu, förlängt ansökningstiden för anmälningarna till höstens utbildningar.

Många söker i sista stund

Rekordmånga ansökte igår, hela 46 507 anmälningar kom in under dygnet. Det är många som väntar till sista dagen med att söka. Den redan rekordstora gruppen blivande studenter har fram till midnatt på sig att välja utbildning till hösten.

– Vi väntar oss fler sökande idag, säger Charlotta Volgsten Forberg.

Välj rätt utbildning

Hanna Eriksson, Minimedia