Ljus framtid för tandläkare

Bristyrke om några år.

Foto: Privat
Eltandborste är Ulrika Bendzs eget tips, många borstar för hårt med vanlig tandborste.
NYHETER

Ulrika Bendz har valt helt rätt utbildning. Hon har kommit halvvägs på sin tandläkarutbildning och lagom till hennes examen väntas det bli brist på tandläkare.
Jobbutsikterna ser ljusa ut.

Efter ett års ekonomistudier visste Ulrika Bendz vad hon inte ville bli. Istället fastnade hon för tandläkarhögskolan på Karolinska Institutet i Stockholm.

– Jag halkade in på mitt intresse för medicin och gillar att det är hantverksaktigt, att man får jobba med händerna och att det är lite pilligt, berättar hon.

Långa dagar i skolan

Hon läser just nu termin sex av tio och utbildningen har blivit allt mer praktiskt inriktad. I början läser man mycket allmänmedicinska ämnen, som kemi, anatomi och fysiologi, för att sedan kommer mer in på tänder.

Utbildningen är krävande, med åtta-till-fem dagar i skolan och ganska mycket tentor. Men i gengäld tycker Ulrika att lärarna är väldigt bra och hjälpsamma och att det märks att skolan har mycket resurser.

– Nu har vi ett tre-stegs-schema med en patient på förmiddagen, föreläsning på lunchen och labb på eftermiddagen, säger Ulrika Bendz.

Från dockor till patienter

Innan studenterna får börja ha egna patienter får de öva på dockor, och alla patientbehandlingar sker tillsammans med en lärare.

– Det kan vara väldigt läskigt ibland, när man har borrat i en plastdocka och sen plötsligt ska laga ett riktigt hål. Men lärarna övervakar, så att det ska kännas säkert både för oss och för patienten, säger Ulrika Bendz.

Hon har inte tänkt så mycket på framtiden än, men vet att arbetsmarkanden ser ljus ut, tack vare alla fyrtiotalister som går i pension.

– Jag börjar nog jobba på folktandvården ett par år, sen kan man specialisera sig, eller kanske åka utomlands, säger hon.

FAKTA

Ulrika Bendz

Namn: Ulrika Bendz

Ålder: 25 år

Hemort: Stockholm

Studieort: Stockholm

Pluggar: Tandläkare

Tandläkarprogrammet

Tandläkarprogrammet, 300 högskolepoäng, 5 år.

Som tandläkarstudent på KI får man redan under första året kontakt med praktisk tandvård genom bland annat praktiska övningar i tandläkarkliniken och besök på tandläkarpraktiker. Under andra året träffar man sina första egna patienter. I början gäller patientarbetet undersökning, inklusive röntgenbildtagning, diagnostik och instruktion i munhygien. Successivt blir behandlingen mer avancerad. Under tredje året gör man fyllningar och kronor och under de sista åren av utbildningen även broar och proteser.

ARTIKELN HANDLAR OM