Dubbelexamen vägen till toppen

Drömmen är att bli vd.

Foto: Privat
Murat Sabotic tycker att studentlivet i Uppsala är fantastiskt eftersom det alltid är något på gång på nationerna.
NYHETER

Han har startat Sveriges största nättidning om tv-spel och har siktet inställt på en toppkarriär. Vägen går via inte bara en, utan två examina, i IT och ekonomi.

Murat Sabotic har gott om energi. Redan under gymnasiet startade han en webbtidning om tv-spel, som nu vuxit och blivit sajten gamecore.se. Idag äger han sajten och driver den tillsammans med flera andra personer, samtidigt som han är på väg att ta en dubbelexamen i informationsteknologi och ekonomi vid Uppsala universitet.

– Vad informationsteknologi är? Om jag säger IT så förklarar det lite mer, säger Murat Sabotic.

Siktar högt

Han är inne på sitt fjärde år och ska snart börja leta efter examensjobb. Därefter ska han slutföra sin ekonomutbildning och till sommaren 2009 blir han förhoppningsvis färdig med båda sina examina.

– Mitt drömyrke är att bli någon form av vd eller något i den stilen. Jag vill uppåt, det är mitt mål. Här i Uppsala kan man ta civilingenjörexamen inom IT och bygga på med ekonomi, det lockade mig, säger Murat Sabotic.

Han har valt inriktningen ”människa–dator-interaktion” som behandlar hur man designar och bygger system som är anpassade efter datoranvändarna. Efter examen vill han gärna jobba som konsult, både i Sverige och utomlands, för att få chans att jobba på olika ställen med olika saker.

– Som konsult skulle jag vara som en länk mellan användare och programmerare och överföra hur användarna uppfattar till exempel gränssnitten till programmeraren, förklarar han.

Gäller att gilla matte

Roligast under utbildningen tycker han att projektmomenten är, då studenterna bland annat fått bygga robotar. Svårast har kursen i signalbehandling varit, som innehåller tung matteberäkning. Överhuvudtaget så innehåller utbildningen mycket matematik, något han tipsar blivande studenter att vara medvetna om.

– Det kan bli en tuff start. En vecka på gymnasiet motsvarar ungefär en föreläsning här, säger Murat Sabotic.

FAKTA

Murat Sabotic

Namn: Murat Sabotic

Ålder: 24 år

Hemort: Uppsala

Studieort: Uppsala

Pluggar: Informationsteknologi och ekonomi

Civilingenjörsprogrammet

Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi i Uppsala omfattar 300 högskolepoäng. De två första åren läser studenterna gemensamma kurser, de sista åren väljer man inriktning och kan skräddarsy sin utbildning. Uppsala universitet är Nordens äldsta universitet - grundat 1477. Universitetet erbjuder cirka 35 program för nybörjare, cirka 45 utbildningsprogram på magister/masternivå och nära 2.000 fristående kurser. Varje år läser drygt 40.000 studenter vid Uppsala universitet.