Vem vill bli miljardär?

Det här ska du plugga om du vill bli en av världens rikaste

NYHETER

Plugga dig till framgång? De här utbildningarna har Sveriges rikaste män.

Foto: URBAN ANDERSSON/LOTTE FERNVALL

De är framgångsrika, respekterade och de har uppnått det de flesta drömmer om – obegränsad rikedom. Men vad har männen bakom våra svenska storföretag för utbildning?

Stefan Persson

Stefan Persson leder ett av våra mest namnkunniga företag. Modeföretaget Hennes och Mauritz startades av hans pappa Erling Persson, men efter studier på både Stockholms och Lunds universitet tog Stefan Persson över vd-posten 1997. Att han är en av landets rikaste är det ingen tvekan om, enligt Veckans Affärer var han år 2005 god för 64 miljarder kronor. Det gör honom till Sveriges rikaste man och den tredje rikaste svensken.

Hans Rausing

Sveriges näst rikaste man sägs vara Hans Rausing, före detta vd och styrelseordförande för Tetra Pak. Det framgångsrika emballageföretaget grundades av hans pappa Ruben Rausing och leddes sedan av sonen Hans i 33 år. Ruben Rausing studerade på anrika Handelshögskolan i Stockholm medan Hans Rausing fick sin utbildning i Lund. Innan han 28 år gammal tog över familjeföretaget och började bygga upp sin förmögenhet, han Hans Rausing med att plugga nationalekonomi, ryska och statistik. Sin filosofie kandidatexamen tog han 1948. Under studietiden i Lund träffade Hans Rausing sin stora kärlek Märit.

– Jo, det stämmer, jag friade femte gången vi träffades, har Hans Rausing berättat för Sydsvenskan.

Ingvar Kamprad

Allra rikaste svensken är Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Han byggde upp ett av Sveriges största företag från grunden – utan att ha utbildning. Ingvar Kamprad lider av läs- och skrivsvårigheter och kämpade sig igenom Handelsgymnasiet i Göteborg innan han slutade plugga. Entreprenören och pr-snillet byggde istället upp ett varuhus i hembyn Älmhult. Och sedan gick det som det gick.

Idag innehar han förstaplatsen på tidningen Forbes Europalista över de rikaste människorna. Förmögenhet: ungefär 248 miljarder kronor.

Framgången har också lett till en del universitetstitlar. Ingvar Kamprad är hedersdoktor vid Växjö universitet, Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Den outbildade småländska torparsonen har visat att du visst kan knipa en universitetstitel och skapa en av världens största förmögenheter – hur tungt plugget än går.

FAKTA

Ingvar Kamprads Utmärkelser:

1983: Ekonomie hedersdoktor vid Lunds universitet

1989: Årets svensk i världen

2004: HMK:s medalj i tolfte storlek i serafimerorden

2004: Hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

2004: Århundradets entreprenör

2004: Lucia Trade Award, pris för att skapa fred genom handel

2006: Hedersdoktor vid Växjö universitet

Hitta utbildning