Läsarna: ”Sluta klaga, studenter”

Starka reaktioner på artiklar om studenters ekonomi

NYHETER

Lars Leijonborg uttryckte i veckan tveksamhet i frågan om att höja studiemedeln. Det kanske inte går, så som landets ekonomi ser ut. Studenternas känslor i frågan är heta.

En rad artiklar om studentekonomi på Tema Högskola har väckt stora känslor bland läsarna. På studentkårernas uträknade budget som visar att en vanlig student går back 900 kr per månad kom många starka reaktioner. Många tycker att studenterna ska sluta klaga.

- Studenter kan leva ett lyxliv jämfört med många arbetslösa så jag tycker inte att dom ska gnälla, dom har ju själva valt att studera men dom flesta har inte valt att bli arbetslösa. Studerar du så kan du inte räkna med att bli försörjd av oss andra och har ingen rätt att tjäna lika mycket som en arbetslös eller en arbetare, säger signaturen Krobbe.

En användare som kallar sig räddisa håller med.

- Tycker inte studenterna ska ha mer. Lägg pengarna på våra gamla istället så dom kan få riktig vård och riktig mat! säger hon.

Men studenterna försvarar sig.

- Heltidsstudier betyder att man ska studera 40 timmar i veckan, då är det svårt att försörja sig på ett jobb vid sidan om. Det är inte bara de med rika föräldrar som ska kunna studera, klassamhället är inte önskvärt. Att människor utbildar sig till samhällsnyttiga yrken som sjuksköterskor, djurskyddsinspektörer och lärare är en samhällsinvestering och inte bara en personlig investering, kontrar signaturen absolutelove.

"Kalla inte studenter bortskämda"

Några nämner den omtalade Fattigbloggen, där journalisten Jessica Ritzén lever på socialbidrag en månad och bloggar om sin upplevelse av det.

- Jag har läst fattigbloggen här, och hade varit glad om jag hade haft så mycket över när allt är betalt. Tycker vi borde skärpa oss, och inte kalla oss studenter för bortskämda. Det är stora pensionsavgångar på gång, och då behövs vi studenter när vi är färdigutbildade. Vem skall annars fortsätta att hålla upp välfärden och teknikkunnandet i landet? undrar aliaset lillbamse.

Hitta utbildning

ARTIKELN HANDLAR OM