Misshandelsdömd student stängs av från utbildningen

NYHETER

Göteborgs universitet fick sin vilja igenom. Sjuksköterskestudenten som dömts till fängelse för grov misshandel av Sverigedemokraternas presstalesman och sambo har stängts av från sin utbildning.

Foto: Polisen

Det var på nationaldagen tidigare i år som Sverigedemokraternas presstalesman och sambo överfölls på tunnelbanestationen Gullmarsplan i Stockholm. Enligt domstolen låg politiska motiv bakom attacken och tre unga kvinnor dömdes av Södertörns tingsrätt till fängelse för grov misshandel.

En av kvinnorna studerade till sjuksköterska på Göteborgs universitet, något som universitetet ville få prövat.

– Vi vill ha hjälp med att pröva om avstängning ska ske beroende på brottets art, sa Karin Ahlberg, biträdande prefekt vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, till TT.

Slutligt besked i november

Och nu får universitetet gehör från Högskoleverkets avskiljandenämnd. Kvinnan stängs av tillsvidare och får dessutom inte antas till någon annan högskoleutbildning, skriver tidningen Vårdfacket.

Studenten har överklagat tingsrättens dom och skriver i sitt yttrande till nämnden att om hon ska klassas som farlig bör hon få genomgå en personutredning.

Det slutliga beslutet i frågan kommer i november.

Hitta utbildning