Svininfluensan sprider skräck på universiteten

”Jag väntar fortfarande på
att det ska slå till på riktigt”

NYHETER

Nu slår den andra vågen av svininfluensan till med onådig kraft på skolor runt om i USA.

På Cornell University i Ithaca har en student avlidit och fler än 520 personer bär på influensasymptomen.

I Manning har en mellanstadieskola tvingats stänga efter att en elev avlidit och en tredjedel av eleverna insjuknat.

20 år gammal avled Cornell-studenten Warren Schor i sviterna av svininfluensan. Samtidigt uppger skolan att så många som 520 studenter bär på sjukdomssyndromen.

Nu sprids rädslan för att smittan ska ta ordentlig fart även bland andra universitet.

– Vi har haft en väldig tur som inte drabbats än, men jag är inte naiv nog att tro att det inte kommer drabba oss, säger Karen Lolli vid studenthälsan på Pace University, till The journal news.

”Vi ser bara början”

Många av skolorna flyttar ut sina friska studenter från campus för att hindra smittospridningen.

På Elizabethtown College delar man dessutom ut ett ”influensakit” till redan smittade elever – innehållandes en mask om man skulle behöva gå ut, alvedon, näsdukar och handsprit.

– Vi ser bara början, jag väntar fortfarande på att det ska slå till på riktigt, säger Sandy Spayd vid studenthälsan i Elizabethtown, till Lancaster online.

Stänger skolan

I Manning, South Carolina, har blott 11-åriga Ashlie Pipkin avlidit i sjukdomen. När dessutom en tredjedel av eleverna visar influensasymptom tvingas den privata skolan tillfälligt stänga ner verksamheten.

– Det var rena snöbollseffekten. Flera av lärararna insjuknade också. Det var anledningen till att vi stängde skolan, så att alla kan vara ifrån varandra i några dagar, säger Kim Jordan, lärarinna vid skolan Laurence Manning Academy, till Washington Post.

Hitta utbildning