Krucifix ska bort från offentliga skolor

NYHETER

Krucifix hör inte hemma i offentliga skolor, eftersom det kan stöta elever som inte är kristna.

Det slår Europadomstolen fast i ett domslut och uppmanar nu skolor i Italien att ta bort krucifix från sina klassrum, skriver TT.

Ett beslut som väckt starka protester i Italien.

Det är finlandsfödda och italienska medborgaren Soile Lautsi, som stridit för frågan om neutralitet i skolan i flera år. År 2002 anmälde hon skolan där hennes barn undervisades. Anledningen var alla de krucifixer som fanns i klassrummen på den offentliga skolan i Abano Terma i norra Italien. Dessa Jesusbilder strider mot hennes rätt att ge sina barn en sekulär uppfostran, menade hon.

Lautsi har uppmärksammat frågan utan framgång i Italien, men nu ger Europadomstolen henne rätt. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg är kopplad till Europarådet. Lautsi tilldöms 5 000 euro.

Får 5000 euro i skadestånd

"Krucifixen kan upplevas som ett stöd av religiösa elever, men också stöta de elever som utövar andra religioner eller är ateister", finner domstolen. Staten bör avstå från att påtvinga individer en tro i lokaler där de är tvungna att vistas. Målet med utbildning är att fostra till kritiskt tänkande, menar man enligt TT.

Europadomstolen uppmanar nu italienska skolor att ta bort krucifix från klassrummen. Något som väckt starka protester i Italien och Vatikanstaten har rasat över beslutet. Den italienska regeringen kommer att överklaga och Utrikesministern Franco Frattini menar att domstolen "utdelat ett dödligt slag mot de värderingar och rättigheter som Europa står för".

Stora protester 2003

Två italienska lagar stiftade under 1920-talets fascism gjorde krucifixen obligatoriska i skolorna. Lagarna gäller fortfarande tekniskt, men har inte tillämpats strikt sedan 1984, när kyrkan skildes från staten. Men när en muslimsk aktivist 2003 försökte genomdriva ett förbud mot korsen blev protesterna kraftiga. Påven Johannes Paulus ansåg det både odemokratiskt och farligt att ge sig på ett lands religiösa symboler. Italienska domstolar avvisade också till slut kravet.

Jens Oscarsson, Minimedia