Snart berättar bussen vart du ska åka

Nu kommer de intelligenta sensorerna

NYHETER

Har du dåligt lokalsinne? Var inte orolig! Snart kommer intelligenta funktioner till din mobiltelefon så att den talar om för dig var du befinner dig - och vart du ska.

Forskare på Mittuniversitet har kommit en bra bit påväg med att ta fram framtidens ”vardagsteknik” . Man har bland annat lyckats ta fram en busskur som vet vart du vill åka och en telefon som talar om för dig var dina kompisar är.

- Forskningen handlar om att använda mobilkommunikation för att göra tjänsterna intelligentare, förklarar mannen bakom projektet Theo Kanter för Sveriges Televisions Vetenskapslandet.

Theo Kanter är professor i datavetenskap vid Mittuniversitetet och där har han tillsammans med sina studenter utvecklat teknilen så långt att den i princip är färdig att användas.

- Tekniken är i princip redo att användas. Om till exempel bussbolagen bara ställer upp med ekonomisk hjälp så är tekniken i princip reda att användas imorgon, säger Theo Kanter.

Det hela går till så att du lägger upp en digital profil på till exempel ett bussbolags hemsida. Där lägger du in vart du brukar vilja resa. När du sedan är vid busshållplatsen skickas en signal till bussbolaget, som i sin tur skickar ut reseinformation till din mobil.

- Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska åka när man är på ett nytt ställe, den här tekniken kan underlätta enormt, säger Theo Kanter.

Se var dina vänner befinner sig

Tekniken kan även användas till att hålla reda på var kompisarna är. Då lägger du in digitala profiler på dina vänner, sedan kan du se var de befinner sig. Om du till exempel passerar förbi i närheten av en kompis så kan du få ett sms som berättar det.

- Om de passerar där jag är så kan jag se det och få ett meddelande till min mobil, förklarar civilingenjörsstudenten Stefan Forsström som är en av de som är involverade i projektet.

Tekniken kan i framtiden också komma att öka trakiksäkerheten, tror forskaran vid Mittuniversitetet.Detta genom att censorer på fordon i trafiken sänder signaler till din färddator.

– Det blir väldigt användbart på natten, när det är svårt att se. Med den här nya tekniken kan du känna dig tryggare i trafiken, säger Theo Kanter.