"Jag längtar efter att börja jobba"

Hon är framtidens fastighetsmäklare

NYHETER

- Det här är ett jobb som kommer att förändras närmaste åren, säger Emelie Althén på Gävle högskola.

Foto: maklardagen.se

Fastighetsmarknaden är osäker just nu. Det påverkar förstås Emelie och de övriga 300 studenterna som pluggar till fastighetsmäklare/ fastighetsekonom.

Många väljer att plugga vidare efter de två obligatoriska åren. Även Emelie:

- Ja, det här är en bra utbildning som är bra att ha i bagaget även om man väljer ett annat yrke, säger hon. Man blir allmänbildad och kommer ha användning av kunskaperna.

Utbildningen ger mersmak

Ändå har hon bara en sak i sikte: att jobba som fastighetsmäklare.

- Utbildningen ger verkligen mersmak. Det här är roligt och omväxlande yrke som man inte ledsnar på, det är jag säker på.

Efter två års utbildning vet Emelie vad hon pratar om. Vid sidan av pluggandet har hon och åtta andra studenter har lagt ner massor av tid att skapa nätverk med mäklarföretag. Det har resulterat i "Mäklardagen", en gång per år.

- Vi har bjudit in 20 företag i branschen som vi studenter får bekanta oss med. Det är viktigt att vi får ett ansikte på det företag som vi kanske kommer att söka oss till när vi är färdigutbildade.

Speed-rekrytering

På den senaste Mäklardagen prövades ett nytt initiativ: speed-rekrytering.

- Varje student fick två minuter på sig att träffa rekryterare på olika företag, berättar Emelie. På en timme hann studenterna träffa elva olika företag. Det var väldigt uppskattat av alla. Vi måste vara den högskolelinje som har bäst kontakt med näringslivet.

Yrket handlar om att våga prata, menar Emelie.

– Jag tror inte att alla studenter varit fullt så förberedda på att mäklaryrket är så socialt och öppet. Man måste våga ta kontakt.

– Och därför har utbildningen varit utvecklande för många.

Säljkursen har varit ett annat uppskattat moment.

- Det har gett absolut mest under utbildningen, säger Emelie. På säljkursen filmades vi när vi simulerade försäljning. Efteråt fick vi se på video hur vi agerade och vilka fel vi gjorde. Det är ju det här vi pluggar för, att kunna vara så bra förberedda som möjligt inför ett yrkesliv.

Hur kommer yrkeslivet se ut om några år?

- Jobbet kommer att vara annorlunda. Man pratar om "det nya mäklaryrket" och "framtidens mäklare", berättar Emelie. Troligen kommer mäklare att kunna hjälpa kunder även med bolån, elavtal och flyttstädning - och ta betalt för det. Det ställer förstås nya krav på oss.

- Och jag längtar redan efter att få jobba!

Minimedia