Bli en ny Fuglesang

Plugga rymdteknik och lär dig allt om universum.

1 av 2 | Foto: Magnus Borud
Vill du veta mer om världsrymden? I Luleå finns en unik utbildning som kan passa dig.
NYHETER

Christer Fuglesang är inte ensam om att vilja utforska rymden. På rymdteknikprogrammet i Luleå går studenter som kanske kommer att följa i hans spår.

Christer Fuglesang blev första och hittills enda svensken i rymden. Den 12 december 2006 tog han sina första kliv utanför rymdfärjan. Men studier av universum är mycket mer än rymdpromenader. Utveckling av nya raketmotorer, konstruktion av satelliter och studier av klimatförändringar är exempel på vad studenterna på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik kan fördjupa sig i.

– Rymden är fortfarande så outforskad, det är väl det som är fascinerande, säger Farhad Golkar.

Gillar Luleå men inte skidåkning

Han tar sin examen från utbildningen i vår efter fyra och ett halvt år. Mesta delen har han läst i Luleå, men en del av utbildningen är förlagd till Sveriges ”rymdhuvudstad” Kiruna.

– Jag har alltid varit intresserad av rymd- och astrofysik och en dag på väg till syo på gymnasiet fick jag syn på en broschyr om den här utbildningen. Så det var nog slumpen som avgjorde att jag hamnade här, säger han.

Inte var det vintersport i alla fall. Farhad har aldrig åkt skidor, något som kompisarna brukar retas med honom för, men han håller sig hellre till inomhussporter. Annars är han väldigt förtjust i Luleå som studentstad.

– Luleå är helt underbart. Jag kände bara en person när jag flyttade hit, men nästan alla bor i studentbostäderna runt universitetet och det blir en väldig familjekänsla bland studenterna, säger han.

Besök på mini-NASA

Rymdteknikprogrammet är unikt i Sverige. Studenterna kan välja mellan tre inriktningar: rymdfarkost- och elektroteknik, rymdens fysik och flygteknik. Eller så kan man göra som Farhad Golkar gjorde och skapa sin egen inriktning.

– Jag läser materialteknik, det handlar om hur olika materiel påverkas i olika miljöer beroende på tillämpning, säger han.

Under studietiden i Kiruna får studenterna ta del av rymdforskningsmiljön som byggts upp där, bland annat på Rymdbolagets anläggning Esrange. Därifrån sänder man bland annat upp sondraketer och höghöjdsballonger. För studenterna som läser flygteknik finns även möjlighet att göra ett utbyte i Australien.

– Besöket på Esrange var väldigt häftigt, det är som ett mini-Nasa, säger Farhad Golkar.

– Drömmen vore att få jobba inom ett rymdföretag som håller på med material, till exempel Esrange eller Europeiska rymdorganisationen, fortsätter han.

FAKTA

Farhad Golkar

Namn: Farhad Golkar

Ålder: 24 år

Hemort: Borås

Studieort: Luleå

Pluggar: Civilingenjör rymdteknik

Civilingenjör rymdteknik 300 hp

Utbildningen ges vid Luleå Tekniska universitet, samt vid Insitutetet för rymdfysik i Kiruna. Den ger en bred teknisk och naturvetenskaplig kompetens med rymdfysik, rymdteknik och flygteknik som centralt tema. Du kan till exempel arbeta vid något stort företag inom rymdflygbranschen, vid något universitet som forskarstuderande, eller hos någon organisation som vill höja sin kompetens om rymden till exempel inom satellitnavigering, mobiltelefoni , och strålningsförhållanden.