"Folk red och slogs bredvid mig"

Åsa har filmat med de stora namnen. Så lyckas du i filmbranschen.

NYHETER

Från Arns gigantiska slagfältsscener till Lukas Moodyssons småskaliga film Container. Åsa Staffansson har ingått i filmkamerateamet i båda och snart börjar ett nytt, hemlig filmprojekt.

Foto: Privat
Orädd och social är bra egenskaper menar Åsa om man vill lyckas som filmfotograf.

- Det är maffigt när folk rider och slåss bredvid en. Arn var ju den största produktionen i Sverige, med många statister som alla såg likadana ut, berättar Åsa Staffansson.

Men om hon ska välja så gillade hon produktionen av Container, Lukar Moodyssons svart-vita, experimentella film, ännu mer.

- Det var ett drömprojekt att få jobba med. Vi var så få personer och man fick känna sig delaktig och göra saker som man annars inte hade fått göra, säger Åsa.

Från stillbilder till filmfoto

Hon är utbildad filmfotograf och har jobbat som filmassistent på flera svenska filmer. En bransch som det inte är helt enkelt att slå sig in i. För Åsas del började det med fotointresse och hon har fotat mycket stillbilder. Hon har läst en kandidatexamen i Kulturvetenskap på Stockholms universitet och det var under kursen i filmvetenskap som hon fastnade för filmfoto.

- Jag har alltid älskat att plåta och film är det ultimata berättandet, stillbilder är mer begränsat, säger Åsa Staffansson.

Under utbildningen ingick det praktik och då fixade Åsa en praktikplats på långfilmen Stockholm boogie. Där fick hon sina första kontakter i branschen och sedan har det flutit på. Parallellt med universitetsstudierna gick hon även en utbildning på Stockholms filmskola, som är en privat skola. Som fotoassistent ansvarar hon för allting runt kameran, som att ladda film och sköta monitorerna. Det är ett tekniskt jobb, men för att bli en duktig filmfotograf behöver man framförallt ha en känsla för bildkomposition och ljussättning.

Uthålligt och lite flyt

- Det är ett väldigt spännande jobb, jag träffar hela tiden nya människor och får komma till platser jag aldrig annars skulle kommit till. Det är otroligt omväxlande och extremt utmanande. Det gäller att kunna gå in i en bubbla och hålla på med en långfilm två månader i sträck.

För att lyckas i branschen måste man vara uthållig och kanske ha lite tur. Framförallt gäller det att kunna samarbeta med folk, tror Åsa Staffansson.

- Det är svårast att få sitt första jobb, sen leder varje jobb till nästa. Men man är beroende av att folk rekommenderar en, det finns ju inte jobb att söka. Det är väldigt många som har jobbat sig upp, säger hon.

FAKTA

Åsa Staffansson

Namn: Åsa Staffansson

Ålder: 27

Hemort: Stockholm

Studieort: Stockholm

Yrke: Filmfotograf/fotoassisten