Betalade 125 000 för bluffutbildning

”Har tappat glöden”

NYHETER

Marie Sundholm, 30, betalade 125 000 kronor för att bli hudterapeut.

Men utbildningen visade sig vara en stor bluff.

– Jag känner mig lurad, säger hon.

Foto: privat

För tre år sedan trodde Marie Sundholm att hon hittat vägen till sitt drömjobb när hon anmälde sig till en hudterapeututbildning i Skåne. 30-åringen var så övertygad att hon tog ett lån på 200 000 kronor för att finansiera utbildningskostnaderna, mat och boende.

– Jag har drömt många år om att bli hudterapeut, så jag blev verkligen överlycklig när jag hittade den här utbildningen, säger hon.

”Fattade att något var skumt”

Men skolan, som lovade kompetent personal och viktiga certifieringar, visade sig vara en stor bluff.

– Vi skulle vara tio elever. Men när jag kom till första lektionen var det bara jag och en till tjej där. Redan då fattade jag att det var något skumt, säger hon.

Men bristerna slutade inte där. Skolan, som lovat att läkare och annan kompetent personal skulle delta i undervisningen, bidrog endast med en lärare – som i många fall inte dök upp i till lektionerna. ”Läroböckerna” var dessutom utskrifter från internet och några certifieringar fick eleverna inte.

– Man kan inte kalla det här för en utbildning. Jag känner mig lurad, säger hon.

Marie hoppade av utbildningen innan det första terminen var över. 2008 stämde hon, tillsammans med tre andra elever, företaget som drev skolan i Skåne. Nyligen avslutades rättsprocessen, som slutade med en förlikning där skolan fick betala tillbaka 62 500 kronor – halva kursavgiften – till eleverna.

Tappat gnistan

– Jag tycker jag borde fått tillbaka hela kursavgiften, men jag orkar inte lägga ner mer tid på det här, säger Marie.

Nu bor hon utanför Sundsvall och är för tillfället arbetssökande. Drömmen om att bli hudterapeut har hon inte släppt – men det lär dröja några år innan hon gör ett nytt försökt.

– Jag har tappat glöden lite. Dessutom måste jag betala tillbaka mitt lån innan jag kan hoppa på en ny utbildning, säger Marie.

ARTIKELN HANDLAR OM