Danderyd landets mest välutbildade kommun

”God tillgång på arbeten”

1 av 3 | Foto: Staffan Larsson
NYHETER

Danderyd.

Där har ni kommunen med Sveriges mest välutbildade invånare.

– Att det finns höga inkomster i kommunen spelar så klart roll, säger Michael Karlsson, utredare på Statistiska centralbyrån.

I Stockholmskommunen har 53 procent pluggat på högskolan efter gymnasiet. Lund, Lidingö och Lomma utmärker sig även som toppkommuner när Statistiska centralbyrån kartlägger utbildningsnivån bland personer i åldrarna 25-64. Och resultatet är inte oväntat. Som vanligt är det i storstadsregionerna som man i högst utsträckning studerat på högskolan efter gymnasiet.

God tillgång på arbeten

– I Stockholmsområdet finns det en god tillgång på arbeten som kräver utbildning. Man har även en gynnsam befolkningssammansättning då den yngre befolkningen har en högre utbildningsnivå än de äldre, säger Michael Karlsson, utredare på Statistiska centralbyrån.

”Finns höga inkomster”

Enligt SCB har utbildningsnivån ökat generellt de senaste åren i Sverige (riksgenomsnittet ligger på 23 procent), främst i storstäderna och de välbärgade kommunerna.

– Att det finns höga inkomster i kommunerna spelar så klart roll. Men den största anledningen till den höga utbildningsnivån är att det finns en god tillgång på universitetsutbildningar, säger Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM