Student-VM till Uppsala

Världens första VM-turnering för studenter i amerikansk fotboll

Foto: iStockphoto
NYHETER

Uppsala får äran att arrangera Student-VM i amerikansk fotboll.

Det står klart efter ett beslut av det internationella studentidrottsförbundet förra helgen.

– Ett utmärkt tillfälle att visa upp inte bara amerikansk fotboll utan även svensk studentidrott, säger Josef Åhman, generalsekreterare i Sveriges Akademiska Idrottsförbund i ett pressmeddelande.

Nästa år kommer Student-VM i amerikansk fotboll att genomföras för första gången – och det blir Sverige och Uppsala som kommer att stå som värd för mästerskapet. Turneringen kommer att spelas mellan den 28 april och 10 maj nästa år och kommer att innebära flera ekonomiska fördelar för universitetsstaden. Arrangörerna räknar med att sammanlagt 16 lag kommer att delta med totalt 700 aktiva och ledare vilket innebär cirka 20 000 hotellnätter – exklusive åskådare.

”Internationellt väldigt stort”

– Amerikansk fotboll är internationellt väldigt stort inom studentvärlden. Att få Student-VM till Sverige är ett utmärkt tillfälle att visa upp inte bara amerikansk fotboll utan även svensk studentidrott och vad den kan erbjuda, både på motions- och elitnivå, säger Josef Åhman.      

Världens första officiella studentlandskamp i amerikansk fotboll kommer att spelas 6 april mellan Sverige och Storbritannien på Lötens IP i Uppsala.

– Amerikansk fotboll på universitetsnivå kommer att fortsätta att växa, även i Sverige, säger Martin Söderberg, ordförande i Uppsala 86:ers och projektledare för Uppsalas VM-ansökan.

FAKTA

Sveriges Akademiska Idrottsförbund

Sveriges Akademiska Idrottsförbund utvecklar, samordnar och företräder svensk studentidrott genom tävlingar, utbildningar och påverkansarbete nationell och internationellt. Svensk studentidrott erbjuder alla studenter att idrotta på sin ambitionsnivå och är det självklara valet för studenter som idrottar. Förbundet har 65 medlemsföreningar med cirka 65 000 medlemmar.