Energieffektivisera huset med hjälp av rot-avdraget

Dra av för arbetskostnaden

TEKNIK

Renoveringskostnader är inte det enda du kan dra av på skatten.

Du kan nämligen sänka dina elräkningar – med hjälp av rot-avdraget.

Att byta värmesystem kan på sikt spara dig flera tusen kronor. Men vad få vet är att man kan dra av installationskostnaderna på skatten. Totalt kan skattereduktionen uppgå till 50 000 kronor per person och hushåll. Men vad gäller när man använder rot-avdraget? Här är guiden till dig som vill dra av installationskostnaderna vid byte av olika värmesystem på skatten.

Det här gäller vid installationer av de olika värmesystemen:

BERGVÄRME

Borrning och installation av bergvärme ger rätt till skattereduktion. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

BRASKAMIN

Arbetskostnad för att sätta in en braskamin ger rätt till skattereduktion.

FJÄRRVÄRME - SMÅHUS

Nedgrävning av ledningar för fjärrvärme ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att fjärrvärmen är avsedd att tillföras bostaden. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

FJÄRRVÄRME — BOSTADSRÄTT

Nedgrävning och installation av fjärrvärme till bostadsrätt ger inte rätt till skattereduktion.

JORDVÄRME

Grävning av jordvärme ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att jordvärmen är avsedd att tillföras bostaden. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

KAKELUGN

Arbetskostnad för att sätta in en kakelugn ger rätt till skattereduktion.

LUFTVÄRMEPUMP

Montering av luftvärmepump ger rätt till skattereduktion. Service av luftvärmepump ger dock inte rätt till skattereduktion.

VÄRME

Nedgrävning av ledningar för värme ger rätt till skattereduktion förutsatt att arbetet utförs på tomten där bostaden är belägen och att värmen är avsedd att tillföras bostaden. Observera att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

VÄRMEPANNA

Installation eller byte av värmepanna ger rätt till skattereduktion. Service av värmepanna ger dock inte rätt till skattereduktion.

VÄRMEPUMP

Inmontering eller byte av värmepump ger rätt till skattereduktion. Service av värmepump ger dock inte rätt till skattereduktion.

Källa: Skatteverket

Minimedia