En tusenlapp mer för elen i syd

TEKNIK

Ungefär 1 000 kronor mer kommer elen att kosta villaägaren i Skåne, jämfört med om villan ligger längre norrut.

Foto: Foto: Colourbox

Det blir följden av Svenska Kraftnäts indelning av Sverige i fyra elprisområden nästa år. Att elen kommer att bli dyrare i Sydsverige än i övriga delar av landet har stått klart sedan områdesindelningen blev känd. Men hur mycket mer har varit mer oklart.

Elprisjämförelsesajten elskling.se har jämfört priserna för längre fasta avtal för sydsvenska konsumenter hos den handfull elhandelsbolag som i dagsläget erbjuder sådana. De flesta elhandlare har i avvaktan på att prisbilden ska klarna helt upphört att erbjuda längre fasta avtal i avtalsområde fyra, som omfattar södra Sverige.

Tusen kronor dyrare

Genomgången visar att påslaget varierar med mellan 3 och 5 öre per kilowattimme, vilket ger en fördyring för ett villahushåll på cirka 1 000 kronor per år vid en förbrukning på 20 000 kilowattimmar.

– Elpriset är redan nu knepigt att förstå för konsumenterna och införandet av olika områden kommer att göra det än svårare. Det blir svårt att förklara för kunden varför elen till sommarstugan i Skåne kostar mer än elen i lägenheten i Stockholm, tror Faraz Azima, vd för sajten.

TT