Så blev vargavintern den billigaste i huset

Familjen Dungmark bytte till bergvärme

Foto: privat
Fredrik Dungmark med sina två söner Hampus och Timmy.
TEKNIK

Familjen Dungmark har bott i sitt hus i Boxholm i 14 år.

Förra året bytte de uppvärmningssystem– ett beslut de inte ångrat.

– Allt har funkat klockkrent .Förra vintern var vår billigaste hittills trots att det var mycket kallare än tidigare, säger Fredrik Dungmark 38 år.

För 14 år sedan flyttade familjen Dungmark in i sitt hus 140 kvadratmeter stora hus i Boxholm i Östergötland.

Huset hade ett vattenburet värmesystem med en vedpanna och under 13 år vedeldade familjen sitt hus.

Förra sommaren beslutade sig familjen för att det fick vara nog.

– Det var mycket jobb och vi var trötta på all hantering. Även om vi köpte veden färdigklyven så blev det mycket underhåll, säger Fredrik Dungmark.

Valde länge

Familjen valde länge mellan fjärrvärme och bergvärme men tillslut beslutade de, och några av deras grannar, att bergvärme var det bästa alternativet för dem.

– Både min bror och min pappa hade redan bytt till bergvärme och var nöjda. Att installatören Linds &Källman hade så bra service och att ivt pumpen verkade bra gjorde valet enkelt. Vi kände att vi köpte något tryggt, säger Fredrik Dungmark.

115 000 kronor

Installationen och köpet av pumpen kostade 115 000 kronor. Trots att det är en relativt hög investeringskostnad är det inget familjen ångrar. Förra vintern som var extremt lång och kall blev billigare än de tidgiare i huset.

– Det var en bra vinter att testa ett nytt system. Värmen var jämn i huset och för första gången tog inte varmvattnet slut när man duschade, skrattar Fredrik.

och fortsätter.

– Uppvärmningen förra året låg på runt 13 000 kronor. Tidigare år har vi köpt ved för 14000 kronor och då har det inte alls varit så kallt så det ska bli intressant att se vad uppvärmningen kommer kosta i år.

Slipper underhåll

Det bästa med bytet förutom den lägre kostnaden är enligt familjen att slippa allt underhåll.

– För oss är det vardagslyx, tidigare var vedpannan det första och sista man såg på dagen men nu slipper vi allt det, säger Fredrik.

Skulle du rekommendera andra att byta?

– Absolut, än så länge har det bara varit positivt för oss.