Maskinen som tvättar – när elen är billigast

Kan bli verklighet 2011

TEKNIK

En tvättmaskin som tvättar när elpriset är som lägst.

Så ser framtiden ut när ip-uppkopplade elnät, smart grid, blir verklighet.

För vitvaruleverantörerna blir det en enorm marknad.

Foto: sxc.hu

Smart grid innebär att elkunden får möjlighet att köpa billig el per timme. Men för att hushållen ska komma åt den billiga elen behöver hushållen en ny generation smarta hushållsapparater. De ska kunna fjärrstyras att jobba när det finns billig el. För vitvaruleverantörerna blir det en enorm marknad, skriver Computer Sweden.

– Vi kan till exempel ta fram programvara med en ny produktionscykel för diskmaskinen som sänker energiförbrukningen. Den kan vi sälja till slutkunden och installera i kundens diskmaskin via smart grid-nätet, säger Edi Fabbro, som leder Electrolux arbete i ett italienskt smart gridprojekt, till tidningen.

Kan spara hundralappar

För konsumenterna innebär den nya tekniken att man kan spara ett par hundralappar varje år för diskmaskinen och torktumlaren, för en varmvattenberedare kan det handla om 350 kronor om året skriver tidningen.

Om alla maskiner körs när elpriset är som lägst kan det sammanlagt handla om en tusenlapp eller mer per hushåll och år.

Snart verklighet

I USA kommer den nya generationens hushållsmaskiner, som kommer vara uppkopplade så att de körs när elen är som billigast, antagligen att införas redan under 2011 åtminstone om man får tro amerikanska vitvaruleverantören Whirlpool. De räknar, enligt Computer sweden, med att den amerikanska standarden för smart grid blir klar sommaren 2011. De kommer då att börja leverera den nya generationen vitvaror till vanliga hushållskonsumenter i slutet av 2011.

Till en början kommer försäljningen att ske i Kalifornien, Texas och Florida. I dessa delstater finns i dag en reglering som innebär att elbolagen får sälja billig el enligt smart grid-modell. Enligt tidningen kommer det att ta flera år innan alla delstater infört detta.