Det kostar på att vara hd-ready

Foto: lasse allard
Aftonbladets egen DigO - digitalombudsmannen – Peter Pettersson tycker det är rena skämtet att folk kanske tvingas sätta upp de gamla VHF-antennerna igen.
TESTER

Trodde du att du var hd-ready?

Tänk om.

För att få in dina favoritkanaler i bästa kvalitet, kan du tvingas köpa ny digitalbox.

Och bor du i exempelvis Kalmar län, kan du behöva sätta upp din gamla tv-antenn igen.

Förr kunde man köpa sin tv-apparat och ha den i tio, femtion år. I dag, sedan hela Sverige digitaliserats, går utvecklingen framåt i en rasande takt. Och i samma takt tvingas vi konsumenter byta ut vår tv-utrustning.

– Det drabbar i slutänden kunderna som får köpa ny utrustning. Det är dessutom jobbigt att hänga med i ny teknik, säger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

Köpa ny box

Nu kommer hdtv till Falun, Borlänge och Västervik, annonserar Teracom som sänder ut radio och tv i Sverige.

Men för tittare i exempelvis Kalmar län, krävs det såväl nyinvesteringar – som gammal teknik – för att få ta del av dessa sändningar.

Den som köpte en ny box för några år sedan, måste nu byta ut den för att kunna titta i hd-kvalitet. Och sedan måste man förstås ha en tv som klarar att visa bilder i hd-kvalitet.

– Det bestämdes ju redan 2008 om en ny standard och nu slår det igenom för de kunder som vill ta del av hdtv, säger Peter Pettersson.

Gamla antenner

Kunder i exempelvis Kalmartrakten kan nu dessutom tvingas sätta upp en gammal tv-antenn, en så kallad VHF-antenn, för att kunna ta del av hd-sändningarna. Teracom tvingas nämligen lägga hd-kanaler i det avsomnade VHF-bandet då bandbredden i UHF-bandet inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio.

Skälet: Det ökande kanalutbudet och att hd-tekniken tar större plats än den gamla tekniken.

– Det är ju Cirkus Scott det här, det är inte klokt! Det är som ett skämt att man ska sätta upp en gammal antenn, säger Peter Pettersson.

Ingen science fiction

Peter Pettersson anser att Teracom underdimensionerade nätet och inte tog höjd för hdtv-tekniken.

– Hela den första utbyggnaden av digitalnätet gjordes av Teracom utan att planera för hdtv-utbudet. Det här var ju ingen science fiction-teknik, utan det var bara en fråga om när den skulle komma, säger Peter Pettersson som är Aftonbladets teknikexpert.

Peter Pettersson berättar dock att problemet går längre tillbaka än så, ända till 1997 då de nordiska tv-aktörerna hade svårt att komma överens om en ny standard.

Han berättar att många tittare har problem med sin digitaltv.

– Det är en djungel där ute. Men till aktörernas försvar får man säga att utvecklingen går så pass fort också att vissa saker knappt går att förutse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pryltester