Vattenkokare – ett hett nöje

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio modeller i stort test

Att tänka miljömedvetet är alltid på tapeten. Likaså önskan om att vardagssysslor ska gå snabbare att utföra.

En vattenkokare uppfyller båda dessa önskningar och lite därtill.

Smartson testar tio modeller i prisklassen 170–1 000 kronor.

För att värma te- och kaffevatten är vattenkokaren en självklarhet, men användningsområdena kan vara betydligt fler. Som att värma vatten till välling, gröt, eller som förvärmning till pastavatten, kokning av potatis, grönsaker med mera.

Likvärdig energiförbrukning

Det är en försumbar skillnad i energiförbrukning om du kokar samma mängd vatten i en liten eller stor vattenkokare. Vi har inte heller kunnat påvisa någon större skillnad i energiförbrukningen mellan de vattenkokare med hög respektive låg effekt. Antingen kokar det snabbt tack vare hög effekt, eller långsammare vid lägre effekt där totala förbrukningen blir densamma.

Spar ännu mer energi

Ett tips för extra miljö- och kostnadsmedvetenhet är att bara koka upp den mängd vatten som skall användas. Läs av markeringarna på displayen för rätt mängd så blir också vattnet klart snabbare.

Dyr eller billig modell

Behövs en dyr modell för att få vattnet att koka? Självklart inte och det är inte heller säkert att den dyrare modellen kokar upp vattnet snabbare än den billiga. I detta test har vi jämfört modeller som sticker ut design- eller funktionsmässigt med att nivåfönstret lyses upp vid start och ibland till och med ändrar färg efter vattnets temperatur.

Bra egenskaper

Fördelar med vattenkokare jämfört med att koka i kastrull
1. Det går snabbare.
2. Stänger av sig själv när den är klar.
3. Drar mindre energi.
4. Flexibel placering i köket.
5. Enkelt mäta upp önskad volym.

Stefan Höglund/Smartson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN