”Vi har sannolikt gjort mer än 1 000 tester”

Därför specialsatsar Nya Aftonbladet Plus på tester och guider

Uppdaterad 2019-05-02 | Publicerad 2019-04-30

Ett ögonblick...

...Sture Bjarnelind, 57, testredaktör på Aftonbladet Plus – som testar allt mellan himmel och jord.

 

Varför har vi så många tester i Aftonbladet?

Sture Bjarnelind, testredaktör på Aftonbladet Plus.

– Testerna är lite av kvällstidningens själ och Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus-tecknet något av Aftonbladets signum. Vi testar allt, vi har snabba tester och sådana som är mer avancerade och som kräver tid och en mycket stor arbetsinsats av oss. Men svaret på varför är väl främst för att läsarna uppskattar dem.

Vi testar allt från krossade tomater till fritidsbåtar och självgående gräsklippare. Finns det inga gränser?

– Nej, det är bara fantasin som sätter gränserna. Vi testar det som läsarna är intresserade av eller som vi tycker att de behöver lära sig mer om. Vissa tester får vi hjälp med. Vi samarbetar till exempel med Råd & Rön som har helt andra laboratorieresurser när det gäller att kartlägga till exempel gifter i livsmedel.

Vi testar ju hur mycket som helst, kan inte folk ta reda på saker och ting själva?

– Folk kan förvisso ta reda på väldigt mycket själva, men det tar ju sin tid att själv testa 25 elcyklar – och det kanske är så lockande att köpa hem och provsmaka 18 olika béarnaisesåser. Vi gör jobbet åt läsarna, sedan får de själva utvärdera resultatet. Tycke och smak kan ju skilja sig åt, men vi har mycket kompetenta testare som kan guida till rätt produkt.

Hur många tester har vi haft i Aftonbladet?

– Sannolikt mer än 1 000. Vi har minst en till två tester i veckan.

Har du själv haft nytta av någon av våra tester?

– Ja, massor. Ett exempel är dammsugaren därhemma, som skulle vara både bra, tyst och billig enligt vårt test. Det är den i verkligheten också.

Blir inte producenterna vansinniga om vi ger deras produkter betyget underkänt – ett enda Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus, alltså?

– Vi ger minus också – för riktigt usla grejer. Vi sätter betyg efter vad vi kommer fram till. Fast det är klart att vi har ett ansvar, betygen påverkar. Jag minns att några julskinkor som inte lyckades så bra i vårt test härom året blev liggande i affärerna – och många gavs därför bort till hemlösa. På så sätt kom de ju ändå till nytta.

– Vi kastar inte omkring oss plus och minus hur som helst. Ibland kan dessutom betygen vara en fråga om liv och död, det gäller våra däcktest som vi gör tillsammans med professionella testföretag. De är så kostsamma att vi delar kostnaden med flera tidningar i Europa.

Har missnöjda tillverkare hotat att stämma oss nån gång?

– Nej det tror jag inte. Men det händer att de hör av sig och klagar. De som vinner använder å andra sidan ofta våra omdömen i sin reklam. Det ser vi som ett bevis på att vi har hög trovärdighet.

Men när det gäller så många olika produkter, är det inte lätt att det blir fel nån gång?

– Risken finns naturligtvis. Logistiken kan vara komplicerad ibland och som överallt annars kan det smyga in sig fel. I såna fall kan vi lyckligtvis gå in på webben och uppdatera och ändra.

Vilka tester är populärast?

– Det varierar år från år, men robotgräsklippare, elcyklar och liknande kostsamma inköp verkar alltid vara intressanta. Fast – lite överraskande – är smaktester ibland sensationellt populära, inte minst ett av det senaste som handlade om krossade tomater.

Vad är det häftigaste vi testat?

– För mig är det häftigt att få ihop ett krångligt test och samla ihop bra testare och experter. De häftigaste på senare år är nog våra tester av elcyklar. Intresset 2018 var enormt i och med miljöpremien. Testets logistik var komplicerad och det var rätt bökigt att få allt på plats samtidigt. Men det fungerade och därför gjorde vi ett nytt i år – och då hade vi fått rutin så jobbet blev lite enklare. Samma sak gäller de traditionsenliga 23–26 julskinkorna. Det handlar inte bara att skaffa fram dem utan de ska också förvaras kallt fram till testet. Båda dessa är logistiska utmaningar, men när vi ser att läsarna uppskattar testerna så blir det som en skön belöning.

Till sist, vad önskar du testa själv mest av allt just nu?

– En sån där ny hoprullbar tv som kommer upp ur tv-bänken när man trycker på en knapp. Det blir revolutionerande att inte behöva ha tv:n framme när man inte tittar. Men är den bra? Det vill jag veta.LÄS ETT URVAL AV VÅRA SENASTE TESTER HÄR:

Följ ämnen i artikeln