Mat & dryck

Test: Bästa ståltermosen när du behöver något varmt – länge

Vi testar 6 olika: värmer det så kostar det

Av: 

Magnus Kvandal

VARMT – OCH TÄTT… det ger en bra termos.
VARMT – OCH TÄTT… det ger en bra termos.

TESTER

När man är utomhus i kylan behövs det ofta något varmt att dricka, till exempel kaffe eller te.
Vi testar sex ståltermosar för att se vilken som håller värmen bäst. Text: Anders Nilsson och Magnus Kvandal
Foto: Patrik Lindgren

Biltema

Betyg: 3 av 5 plus
Cirkapris: 100 kronor.
Material: Rostfritt stål.
Volym: 500 ml.
Fördel: Bra isolering.
Nackdel: Läcker.
Kommentar: Biltemas enkla ståltermos är förvånansvärt bra. Den är näst billigast och håller isoleringen näst bäst. Efter sex timmar hade temperaturen endast 32 grader celsius. Kan som mest innehålla 500 milliliter. Under våra tester droppade det tyvärr ur vätska när man skakade termosen. En fördel är att den har två muggar om man får sällskap på sin utflykt.

McKinley

Betyg: 4 av 5 plus
Cirkapris: 229 kronor.
Material: Rostfritt stål.
Volym: 500 ml.
Fördel: Användarvänlig.
Nackdel: Dyr.
Kommentar: McKinley behåller värmen bäst, men smakar det så kostar det. Termosen är dyrast i testet. Den har droppskydd, så att det inte blir problem med spillande. Om man råkar slå sönder termosen är det 5 års garanti på den. Håller isoleringen bäst, tappar 30 grader celsius på sex timmar. Termosen består av rostfritt stål men det yttre består av gummi för tystare hantering och grepp.

Asaklitt termosmugg

Betyg: 2 av 5 plus
Cirkapris: 100 kronor.
Material: Rostfritt stål.
Volym: 300 ml.
Fördel: Snabböppning.
Nackdel: Minst volym.
Kommentar: Asaklitts termos var den termos i testet som innehöll 300 milliliter, vilket är minst av alla. Asaklitt påstår att den håller värmen i fyra timmar, vilket är sant. Men den höll värmen näst sämst, tappade 49 grader på sex timmar. En fördel är dock att Asaklitt har snabböppning och kan användas utan någon extraöppning samt att den är billig.

All ride termosmugg

Betyg: 2 av 5 plus
Cirkapris: 130 kronor.
Material: Rostfritt stål.
Volym: 500 ml.
Fördel: Kan värmas upp i bilen.
Nackdel: Sämst isolering.
Kommentar: All Ride Electric mug är den termos som håller isoleringen sämst, efter sex timmar frös nästaninnehållet, dessutom läcker den lätt genom ett litet öppet hål. Den har en smidig klicköppning. Med det sagt är muggen anpassad för bilen. Termosen kan värmas upp genom bilens 12 Volts uttag, dessutom är sladden 1,3 meter. Underdelen kan används som extramugg.

JMW Thermos

Betyg: 3 av 5 plus
Cirkapris: 179 kronor.
Material: Rostfritt stål.
Volym: 500 ml.
Fördel: Snabbkoppling.
Nackdel: Relativt dyr
Kommentar: JMW Thermos är en termosmugg som har snabböppning. Därmed kan den öppnas med en hand och man kan dricka innehållet direkt ur termosen. Ingenkopp behövs. Den tappar 38 grader på sex timmar, ett hyfsat resultat men i detta test placerar det thermosmuggen i mitten. Det relativt höga priset drar ned betyget.

Mekonomen

Betyg: 3 av 5 plus
Cirkapris: 99 kronor.
Material: Rostfritt stål.
Volym: 750 ml.
Fördel: Billigast.
Nackdel: Otymplig.
Kommentar: Termosen från Mekonomen är billigast i test, dessutom rymmer den mest vätska. På grund av att den rymmer mest vätska känns den otymplig och ramlar lätt. Isoleringen är i paritet med testvinnaren, den tappar 30 grader på sex timmar. Ett plus är att den har två koppar, så att man slipper ta med sig en extra mugg. Består av rostfritt stål men har gummi utanpå.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat & dryck

Mekonomen

Biltema