Nu presenteras nya iPhones

På tisdagkvällen är det dags för årets nya Iphones.

Flera nya modeller som får en helt ny design.

Med både vässade kameror och stöd för det nya snabba 5G-nätet.

En månad senare än vanligt på grund av Coronapandemin och i en digital sändning från Apples högkvarter i Cupertino i Kalifornien utan publik och inbjudna media, kommer Apple att lyfta på täckelsen för årets nya Iphone i kväll klockan 19.

Även om Apple det senaste decenniet satsat och satsar stort för att komma ifrån att vara så beroende av försäljningen av Iphones, kommer nästan 45 procent av Apples intäkter från Iphone.

I Sverige är Apples popularitet större än i många andra länder. Enligt Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och Internet 2019, finns det drygt nio miljoner mobiler i Sverige i dag. Hälften av dem är Iphones. Det innebär att det finns cirka 4,5 miljoner Iphones här i landet för närvarande.

Skärmstorlek på 6,7 tum

Som vanligt håller Apple korten nära kroppen, så långt ifrån alla detaljer är kända även om en del läckor ändå ger en bild av vad som kommer i kväll.  Det som läckt ut hittills pekar mot att det kan bli upp till fyra nya Iphone: Iphone 12 Mini med en 5,4-tumsskärm, Iphone 12 och Iphone 12 Pro med skärmar på 6,1 tum och den stora modellen Iphone 12 Pro Max med en skärmstorlek på 6,7 tum.

De nya modellerna får en ny design. Vi kommer av allt att döma möta en design som lånat drag både av Iphone 4,  Iphone 5 och Apples senaste toppmodeller av Ipad. Det är den första stora omgörningen sedan Iphone X lanserades 2017. Då ledde den nya designen till en rejäl uppgång för Iphoneförsäljningen.

Pro-modellerna väntas få kameror med 4x eller till och med 5x optisk zoom. De ska också vara försedda med så kallad LIDAR-teknik som gör det möjligt att mäta avstånd även på håll med mobilen.

Mest intressant i storstäder

Temat för kvällens lansering är ”Hi Speed” och årets Iphones, åtminstone de flesta, kommer att få stöd för de nya supersnabba 5G-näten. Men det är mest intressant om man bor centralt i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Utbyggnaden av 5G i Sverige är försenad och kommer inte var utbyggd över hela landet förrän om flera år.

På tillbehörssidan ryktas det om nya trådlösa laddare. Apple avslutade Iphonelanserigen 2017 med att locka med den nya trådlös multiladdare som skulle kunna ladda mobil, hörlurar och Apple Watch trådlöst genom att bara läggas på laddaren. Men produkten ströks innan den blev färdig. Sannolikt på grund av tekniska problem då de tre produkterna har olika spänning och batterier.

Men ny talas det om en ny trådlös laddare som åtminstone klarar att ladda två produkter. 

Dessutom lär vi få se någon typ av nya heltäckande hörlurar från Beats som Apple köpte för några år sedan.

Apple har satt av två timmar för lanseringen så vem vet, kanske kommer det också ”one more thing” i slutet.

I kväll: Peter Pettersson sätter betyg på de nya Iphone-modellerna i Aftonbladet Plus!

Publisert:

LÄS VIDARE