Stoppa eltjuven!

Foto: Colourbox
Eltjuv Tv, hemelektronik, lampor... du kan tjäna tusenlappar på att mäta hur mycket el dina prylar drar i onödan.
TESTER

Med dagens höga elpriser och med miljömedvetenhet är det intressant att hitta sätt att spara in på elförbrukningen. Kostar din dator, skrivare, mobilladdare, spelkonsol eller tv en massa pengar i onödan? Med en energimätare får du full koll på hushållsekonomin. Smartson utvärderar åtta modeller i prisklassen 100-1500 kronor.

De flesta vet att kyl och frys förbrukar mycket el i hemmet, men det är mindre känt att även hemelektroniken kan stå för en lika stor del. Tv-apparater, datorer och ljudanläggningar drar ström så länge de är inkopplade och står i stand by-läge. Om du har flera tv-apparater eller datorer kan du spara en hel del på att stänga av dem.

Fortum ger i sina energispartips exempel på köksapparater som förbrukar 60-80 watt bara genom att vara inkopplade, alltså även när de inte används. Har du liknande energitjuvar i ditt hushåll finns det tusenlappar att tjäna varje år. Apparater behöver inte vara av äldre modell för att dra mycket energi när de inte används.

Så funkar det

En energimätare hjälper dig att tydligt se var det finns pengar att spara genom att mäta elförbrukningen i kWh och omvandla det till kronor. Mätaren kopplas in mellan eluttaget och den apparat man vill mäta. I de flesta elmätare kan man ställa in elpriset så att man får kostnaden direkt. Mer avancerade mätare har inställningar för olika eltariffer till exempel dag/natt.

Olika sätt att mäta

Det finns olika sätt att mäta. Ett sätt är att mäta förbrukningen på en apparat under en timme och sedan multiplicera priset med 24 för att få kostnaden per dygn. Detta är bra när man vill veta hur mycket en apparat, till exempel en tv, drar i stand by-läge.

Ett annat sätt är att låta elmätaren sitta vid samma apparat under en längre tid, till exempel en vecka eller en månad. Det är bra när apparaten bara används ibland såsom tv-spel, dvd-spelare, luftavfuktare med flera. Genom att mäta över en längre tid får man en bättre bild av kostnaden.

Tina Wiman, Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM

Pryltester