Bästa ljudet för din Ipad eller Iphone

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-26

9 spelare från 1 500 kronor

Allt fler har musiksamlingen i sin mobil eller Ipod men det är inte alltid man vill lyssna i hörlurar.

Vi testar apparaterna som släpper ut musiken i rummet.

Det är viktigt att tänka igenom hur man vill använda sin Ipod-högtalare så att man inte rusar ut och köper något man blir missnöjd med. Har man planer på att skaffa sig en bör man överväga att skaffa en apparat som klarar av den. Några tillverkare har redan släppt sådana, varav två är med i det här testet, men det lär komma betydligt fler under året.

Har man tänkt sig att den ska stå som den primära musikanläggningen i vardagsrummet bör man satsa på en lite större och mer påkostad apparat. Den bör ha resurser att fylla rummet med musik utan att det blir distorsion. Ska man däremot flytta runt spelaren mellan rummen, ta med den ut på altanen på sommaren eller rent av resa med den så är andra egenskaper viktigare. Då ska den så klart vara kompakt, tåla en eller annan smäll och gärna kunna köras på batteri. Denna typ av högtalare kan du hitta i det här testet.

Så gjorde vi testet

I årets stora test har vi satsat på mellansegmentet som egentligen är det mest intressanta. Det är först när priserna närmar sig 2 000 kronor som apparaterna börjar låta bra och samtidigt är så pass överkomliga att man kan ha råd med dem. Vi bad tillverkarna om högtalare för hemmabruk i prisklassen 1 500–3 000 kronor och fick ett ganska varierat utbud.

Vi fyllde en Iphone och en Ipad med en spellista bestående av musik ur skilda genrer, och eventuella nödvändiga applikationer installerades. Högtalarna ställdes upp i hemmiljö och vi granskade anslutningsmöjligheter, funktioner och hur lätta de var att använda. Därefter utsattes de för lyssningstest som avslöjade hur högtalarna klarade att återge bastoner, sångröster och orkestrar. Slutligen gavs ett totalomdöme där även prisvärdet vägdes in.

Testet gjordes av Bild & Ljud Hemma.

Jonas Ekelund

Följ ämnen i artikeln