Något för varje smak

TESTER

6 smidiga kameror – från 3 200 kronor

Att välja kamera handlar ofta om pris.

Det borde handla om kvalitet.

Man får alltid vara beredd på att betala för kvalitet.

Tidningen Bild & Ljud Hemma har testat och betygsatt 6 kompaktkameror.

Bland de sex modellerna i testet finns det ett par riktiga pärlor. Samtliga kostar lite mer än snittpriset för småkameror i dessa dagar, men det är de värda tycker vi. Om man uppskattar bildkvalitet, vill säga. I det här testet har vi dessutom tittat närmare på två modeller som skiljer sig från den vanliga kompaktklassen, genom att de har egenskaper som man annars bara hittar hos spegelreflexer.

Fördelar

De flesta föredrar kompaktkameror. De är små, billiga, enkla att använda och bilderna blir bra i de flesta fall. Det finns fler likheter än olikheter om man jämför kameror i prisklassen 2 000–4 000 kronor. Många av egenskaperna, som vidvinkel, mycket zoom, smart automatik och HD-video med ljud, är snarare regel än undantag. Moderna kameror hjälper fotografen att ta bättre bilder. De analyserar motivet, justerar exponering, sätter på blixt när det behövs, letar efter ansikten att fokusera på, samt ser till att ljuskänsligheten ämmer med ljusförhållandena. Man behöver bara sikta och trycka.

Nackdelar

Dessvärre innebär den ringa storleken också ett par nackelar. Små kameror med mycket zoom leder till optiska svårigheter som kan sätta sina spår i vissa bilder. De stora förändringar i bildvinkel som kraftig zoom kan orsaka, leder till förlust av ljus i hörnen, avtagande skärpa ut mot kanterna och synlig förvrängning. Kamerornas relativt dåliga optiska ljusstyrka innebär att de måste höja ljuskänsligheten på bildsensorn som fångar upp ljuset från objektivet. Det orsakar brus. Problemet är mer framträdande med kompaktkameror än spegelreflexer eftersom små kameror har mycket mindre pixlar som är fördelade på en pytteliten yta.

Lasse Svendsen, Bild & Ljud Hemma

ARTIKELN HANDLAR OM

Pryltester