Låt mobilen guida vägen

TESTER

Itunes svämmar över av navigeringsappar. Vi har testat alla stora och hittat de bästa åt dig. Testet är gjort av tidningen Bild & Ljud Hemma.

Tidigare har vi gjort jämförande tester av riktiga GPS-navigatorer och motsvarande appar för mobiler. Men nu finns det faktiskt så pass många att välja mellan att det är hög tid att ställa dem mot varandra i ett stort samlingstest. Ska man välja de kända namnen eller går det bra med lågbudget? Kan man rent av köra gratisprogram?

Vad man först och främst ska ha klart för sig är att en mobilapp aldrig kan ge samma upplevelse som en navigator. Skärmen är mindre vilket gör att man antingen tvingas avstå från information eller så blir den svårläst. Dessutom är det svårare att träffa de små knapparna. Man har inte heller samma ljudresurser från högtalaren eller lika bra precision från GPS-kretsen. Båda problemen går dock att lösa genom att köpa till utrustning.

Mobilapparna har självklart fördelar också. Först och främst har man ju alltid mobilen med sig vilket kanske inte alltid är fallet med navigatorn. Kör man inte så ofta kan det kännas mer prisvärt att bara köpa mjukvaran istället för en till apparat. Mobilen har dessutom internetuppkoppling vilket bara navigatorernas lyxmodeller har. Det ger möjligheter till sökningar och sekundfärsk information till ett överkomligt pris.

TESTKRITERIER

För att inte mobilen i sig skulle påverka resultatet har samtliga appar testats på Iphone även om de funnits för Android eller andra plattformar. Vi laddade ner de senaste versionerna från Itunes i januari och installerade dem på en Iphone 4. Den placerades i en Tomtom Car Kit som har inbyggd GPS-mottagare så att apparna fick bästa möjliga precision. Vi åkte sedan en standardrutt med smågator, motorvägar, knepiga avfarter, tunnlar och rondeller. Vi noterade vilken väg som föreslogs och om vi fick varningar för biltullar, köer och fartkameror. Dessutom testade vi hur snabbt de hittade en ny rutt vid felkörningar och om de hjälpte oss ta rätt avfart i tunnelsystem. Slutligen bedömdes prestanda och användarvänlighet innan de fick ett totalomdöme där vi även vägde in priset.

Foto: Testet kommer från tidningen Bild & Ljud Hemma.

Text: Jonas Ekelund, Bild & Ljud Hemma

ARTIKELN HANDLAR OM

Pryltester