Nu presenteras nya Iphone

Förra modellerna av Iphone.
Förra modellerna av Iphone.

Varannan mobil i Sverige är en Iphone.

I kväll visar Apple upp sina nya modeller.

Då får du veta om det är läge att byta upp dig.

Cirka 21.30: Betyg på alla nya modeller!

Kvällens presentation är den 15:e i raden sedan Apples grundare och VD, Steve Jobs, lanserade den första modellen i januari 2007.

Årets Iphonesläpp påverkar många svenskar. Inte bara de som är ute efter en ny mobil, utan det styr också priset och efterfrågan på andrahandsmarknaden.

Den första ur-Iphonen började säljas sista juni 2007 och gick bara att köpa i USA. Den såldes i drygt sex miljoner exemplar första året. Sedan dess har det rullat på och i januari i år meddelade Apple att man hade över en miljard aktiva Iphones runt om i världen.

I Sverige är varannan mobil i dag en Iphone. Det gör Sverige till ett av de Iphonetätaste länderna i världen.

Så här såg det ut förra gången Apple presenterade nya Iphones.
Så här såg det ut förra gången Apple presenterade nya Iphones.

Många svenskar gillar att byta till en ny Iphone varje år. Men försäljningen har hittills toppat i samband med att Apple givit Iphone ny form. Iphone 4 var den första med kantigare design, Iphone 6 den första med även en större modell som valmöjlighet. Sedan dröjde det till iphone X eller tio, innan försäljningen toppade på nytt. Den formfaktorn finns mycket kvar av även i Iphone 12 som kom i fjol. Och det är en vidareutveckling av den vi får se i kväll. Och liksom i fjol kommer det fyra nya modeller: Pro Max, Pro, Iphone 13 och mini.

Det här är vad vi kan förvänta oss.

Snabbare processor 

Apple designar numera sina egna processorer eller chip, till mobiler och datorer. A16, som presenteras i dag, väntas bli snabbare och mer energisnål än föregångaren. Snabbare kan man diskutera behovet av. I så kallade benachmarktester slår förra årets A15 fortfarande årets nya Androidmodeller.

Kraftfullare batteri

Batteriet har varit lite av en akilleshäl på Iphone genom åren. Jämfört med Andbroidmobilerna har Apple haft svårt att konkurrera när det gäller hur länge batteriet håller innan det måste laddas. Men det har blivit bättre på senare år. Och trots att Apple använder mindre batterier än till exempel Samsungs toppmodeller, får Apples utvecklare ut nästan lika bra prestanda. Det beror till stort del på att Apple har kontroll över både det egna operativsystemet och egna processorn. De som bygger Androider köper batterier från ett håll, processorer från ett annat och använder sedan ett operativsystem från Google som dikterar vilka miniminivåer på batteri varje ny version av Android kräver. Ett kraftfullare batteri är att räkna med i Iphone 13, kanske också stöd för snabbare laddning.

Ny skärm

En nyhet i år är bättre skärmar. Apple har lagt beställningar på 120 Hz LPTO-skärmar (low-temperature polycrystalline oxide). Det är förenklat skärmar med ställbar uppdateringsfrekvens för olika typer av användning. Kan ge toppkvalitet när det behövs och tagga ner lite när den inte behövs, vilket spar på batteriet. LPTO-skärmar förbrukar typiskt 15-20 procent mindre ström och ger också möjlighet till så kallad ”Always on” där skärmen är på hela tiden utan att dra så mycket.

Men mycket talar för att LPTP bara kommer på Pro-modellerna. Standardversionen och mini lär få 60Hz-skärmar även i år.

Bättre kameror

Som i Iphone 12 blir det två kameror i billigare modeller och tre i de dyrare: De får AI-filter, och större sensorer som klarar lägre ljus och förbättrad vidvinkelteknik. Möjligen också telelins med periskopteknik som många andra mobiltillverkare redan utnyttjar. Men det kommer i så fall troligen bara i Pro-modellerna. Det talas också om porträttläge även för video. där man kan göra bakgrunden oskarp och en möjlighet att spara bilder i högre upplösning, ProRes, som många professionella fotografer efterfrågat.

Design

Designmässigt väntas inga revolutionerande förändringar. På framsidan kommer en mindre Notch, uttaget i skärmen för frontkameran. Men storleksmässigt väntas de nya modellerna följa fjolårets och få några nya färgval.

Kommunikation och säkerhet

Iphone 13 väntas få ett nytt chip för 5G som drar mindre ström och ger snabbare uppkoppling. De nya nya modellerna väntas också få stöd för snabbare wifi.

Pris

Apple har de senaste åren i USA i stort sett behållit förra årets priser på nya modeller. Och det mesta talar för att det blir så i år också.

Övrigt

Det har talats om en sensor för Touch-ID i skärmen, och satellitkommunikation för nödsamtal när inte mobilnät eller wifi finns i närheten. Men räkna inte med att det kommer i år. Inte heller ett byte från Lightningkablar till USB-C (som Apple redan gjort på Ipad) eller stöd för att kunna ladda till exempel sina Airpod-lurar på Iphonen.

En liten brasklapp. Iphone 13 kan bli en 12s. Apple har tidigare lagt till s på modeller med bara mindre förbättringar än föregångaren. Och det sägs att det är så Apples utvecklare ser på årets modell. Vi får se om marknadsavdelningen har en annan åsikt.

Fler nya produkter

Vid lanseringen i kväll väntas Apple också släppa nya versioner av Apple Watch, med bättre batteri, större skärm med mindre ramar vid infattningen och en mera platt, kantig design, liknande den som iPhone 12 har. De nya modellerna kommer i 41 mm och 45 mm storlek. På hälsosidan väntas Apple Watch 7 få stöd för att mäta blodsocker.

Dessutom kan Airpods 3 presenteras i kväll. Det är en enklare version och Airpods Pro, utan brusreducering, som kommer att sälja till ett lägre pris.

Apples event början klockan 19 i kväll svensk tid.

Efter det sätter Aftonbladet Plus Peter Pettersson betyg på alla nyheter – missa inte det!

Publisert:

LÄS VIDARE