Bjud på bästa kaffet

TESTER

Test: 6 espressomaskiner

Nu testar vi tre kapselmaskiner och tre helautomatiska espressobryggare.

Hitta din favorit bland årets heta modeller.

Testföretaget Smartson utvärderar två populära kategorier inom kaffevärlden. De lyxiga helautomatiska espressobryggarna samt de enklare kapselbryggarna. Båda brygger gott kaffe med espresso som bas för att bereda andra favoriter som caffe latte och cappuccino.

Kapslar eller hela bönor

Den helautomatiska maskinen har inbyggd kvarn för hela bönor medan kapselmaskinerna laddas med färdigpacketerade kaffeblandningar. Kapselkaffet har fått rätt hård kritik för att det är dyrt per kopp och skapar onödigt mycket sopor. Flera tillverkare har därför lanserat olika sätt att återvinna de förbrukade kapslarna. Läs mer om detta på respektive tillverkares webbplats.

Priset och enkelheten lockar

Kapselmaskinerna har fått mycket uppmärksamhet tack vare det låga priset och det enkla handhavandet. Inför köpet av en kapselbryggare bör du smaka av de olika tillverkarnas sortiment. De skiljer sig åt mer än man tror smakmässigt. Tänk också på att du i de flesta fall blir låst till en leverantörs utbud. Flera tillverkare har även te och choklad som alternativ till kaffe.

Större valfrihet

Väljer du istället en helautomatisk maskin kan du själv välja vilka bönor du vill använda. Det är även billigare och mer miljövänligt. Nackdelen är att det blir mer underhåll. Att tömma sump, fylla på vatten och köra igenom rengöringsprogrammen kan tyckas omständligt för vissa.

Så gick testet till

För att testa bryggkapaciteten har vi mätt temperaturen på espresson, som minst ska hålla 65 grader. Olika kaffekapslar från respektive system har använts.

Espressons kvalitet har bedömts utifrån smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 mm tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig.

Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter kylskåpskall mjölk upp till 65 grader på de maskiner som har den funktionen. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt.

Måtten anges i hxbxd.

Maxbetyget är .

Karl Händel/Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM

Pryltester