Titta när du vill – med tv 2.0!

Av: Cecilia Billgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Se favoritserierna när du vill på nätet

DIGITALMYS. Förra veckan träffade vi familjen Scott under deras fredagsmys. Den här veckan får vi veta hur de faktiskt gjorde!
Foto: STEFAN MATTSSON
DIGITALMYS. Förra veckan träffade vi familjen Scott under deras fredagsmys. Den här veckan får vi veta hur de faktiskt gjorde!

Missade du senaste avsnittet av hajpade HBO-serien ”Hung”?

Eller matchen i söndags?

Ingen fara. Släng tv-tablån och titta när du själv vill – med hjälp av internet.

Tiden då dumburken styrde våra liv är förbi. I dag finns mängder av alternativ för den som gillar en viss sorts tv-program, följer en sport eller vill hålla koll på de senaste tv-serierna från USA och England. Visst, fredagsfinalerna i ”Idol” eller ”Melodifestivalen” kommer säkert att fortsätta att samla hela svenska folket framför tv:n, men redan nu har mycket av vårt dagliga tv-tittande förändrats och framförallt flyttats. Allt fler tittar på tv med datorns hjälp, och i takt med det så ökar också valmöjligheterna.

Med en bra internetuppkoppling får du enkelt tillgång till tv från hela världen, helt lagligt.

Det kallas streaming, eller strömmande tv, och går ut på att du som användare tittar på innehåll som sänds via internet från en speciell sajt. Youtube är ett exempel på en sajt som förmedlar mängder av strömmande tv-klipp upplagda av såväl privatpersoner som tv-kanaler och filmbolag.

Att titta på strömmande tv är helt lagligt, du bryter inte mot upphovsrätten i och med att du som tittar inte sparar ner någon fil med själva innehållet till din egen dator.

Så länge du bara tittar är du säker. Det är när du laddar ner filer som det kan bli farligt. Att ladda ner permanenta filer till din dator och framförallt att kopiera filer med avsikten att sprida dem vidare är olagligt. Då bryter du mot upphovsrätten, säger Kristoffer Schollin, doktor i materialrätt vid Göteborgs Universitet och expert på upphovsrätt på internet.

Se men inte röra, med andra ord. Är du osäker på om sajten verkligen fått tillåtelse att sprida materialet – låt bli att ladda ner. Men så länge du bara tittar är det fritt fram att använda alla de tjänster som nätet erbjuder.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN