Skaffa dig ett Hollywoodleende

Hälsa har kartlagt knepen som ger det kritvita smajlet

1 av 4
Enligt People Magazines prestigefyllda lista från förra året är Julia Roberts vackrast i världen. Tack vare hennes stora pärlvita leende. "Den lönsammaste tillgången inom modern film är Julias leende – ett estetiskt underverk" skriver tidningen. Julia själv tycker att det ser fånigt ut. ”Det ser ut som om jag hade en galge i munnen”. Men det var just den” galgen” som förde henne från en anonym tillvaro som skoförsäljerska på Manhattan till Hollywood.
NÖJE

Säg den Hollywoodkändis som inte har bländvita tänder?

Vita tänder har hög status och är ett tecken på hälsa och god hygien.

Hälsa ger dig knepen till ett härligt leende.

Trivs man inte själv med sina tänder kan det gå så långt att man drar sig för att prata inför folk eller låter bli att skratta och le.

Så vi borstar, testar tandkräm med slipmedel, går till tandläkaren och bleker.

Bästa resultatet får man om man tar sin tandläkare till hjälp.

Antingen kan man låta tandläkaren utföra blekningen på kliniken, eller så kan man bleka dem själv hemma med avpassad bettskena som fylls med ett blekningsmedel och används nattetid.

Säkrare metoder i dag

Blekningen utförs med antingen väte- eller karbamidperoxid och har använts cirka 15–20 år. Priset ligger mellan 1 000–4 000 kronor, beroende på vilken behandling du väljer.

För bara några år sedan varnade forskarna för att blekningen slet på tänderna och gjorde dem sköra. I dag är metoderna säkrare och anses helt ofarliga. Det verksamma ämnet i blekningsmedlet – karbamidperoxid – är ett ämne som också är standard i USA, tandblekningens ”hemland”.

Men det är inte alla som kan bleka tänderna. Tänder i gul/bruna färgnyanser är lättare att bleka än grå/blå.

– Det beror helt och hållet på hur tänderna ser ut från början, vi kan inte lova att alla får filmstjärneleenden. På en del syns det mer, andra mindre, säger Anna Lundgren, tandläkare i Stokholm.

För hård tandborstning sliter

Karies och plastfyllningar gör att tandraden långsamt får en allt gulbrunare ton. Även kaffe, te, rödvin, rökning, blåbär med mera, bidrar till en missfärgning av emaljen.

Har du dessutom tandlossning, kanske rotytan är blottlagd. Rotytan saknar emalj vilket gör att den i sig själv har en mer gul färgton men också att den missfärgas lättare. Allt för ihärdig tandborstning med en hård borste kan också skada tänderna och istället göra dem gulare.

Kan bli känsliga

Längre studier kring blekning av tänder saknas fortfarande, men om man följer sin tandläkares råd har ännu inga allvarliga bieffekter rapporterats. Däremot kan tänderna bli känsliga och ”isa” efter en blekning, vilket kan vara i flera dygn.

– Jag är lite betänksam mot de nya snabbblekningarna som görs hos tandläkaren, eftersom de är lite starkare än de vanliga blekningarna, vilket gör det svårt att inte göra det helt smärtfritt. Däremot kan det vara en bra lösning om man vill bleka en tand som är missfärgad, men inte hela garnityret, säger Anna Lundgren som rekommenderar de längre blekningarna nattetid.

Hur snabbt missfärgningen återkommer efter en blekning är individuellt och beror på om man till exempel röker eller dricker mycket rödvin och kaffe. Men man brukar räkna med att man får göra om behandlingen efter två år.

Det här missfärgar dina tänder

Sex sätt att bleka tänderna

Fler bländvita leenden

Petra Holm