Stärk benen till sommaren

1 av 4 | Foto: Per Björn
1. Benböj
NÖJE

Är du ute efter starkare, piggare, snyggare ben till sommaren?

Det går att fixa.

Hälsa tipsar dig om fyra övningar som ger styrka och formar dina ben.

Bäst resultat når du genom att köra med vikter, men det går självklart att köra övningarna utan.

För att nå den där sköna kicken i steget som starka ben ger bör du göra övningarna två–tre dagar i veckan. Optimalt är förstås att börja passet med en tur i joggingspåret, på cykeln eller varför inte på inlines.

1. BENBÖJ

Läge 1: Stå med fötterna i axelbredd, ha lätt böjda knän. Stabilisera bålen genom att hålla in magen. Har du tillgång till skivstång så sätt den på axlarna bakom huvudet. Har du inte det är ett alternativ är att hålla en hantel på varje axel. Gå från utgångspositionen sakta ner, som om du skulle sätta dig på en stol.

Läge 2: Vänd rörelsen strax innan sätet är i knähöjd. Gå sakta tillbaka till utgångsläget.

Repetitioner: 12.

Set: Tre.

2. UTFALL

Läge 1: Har du tillgång till en skivstång så sätt den på axlarna bakom huvudet. Har du inte det är ett alternativ att hålla en hantel i varje hand och låta armarna hänga utmed sidorna. Sätt den högra foten framför den vänstra. Tänk på att den högra foten ska vara framför det högra knät. Böj sakta båda benen.

Läge 2: Vänd rörelsen när ditt vänsta ben är parallellt med golvet, doppa aldrig knät i golvet! Pressa dig upp till utgångsläget.

Repetitioner: 12 på varje ben.

Set: Två på varje ben.

3. RUMPÖVNING

Läge 1: Stå på alla fyra. Håll in magen och titta ner i golvet så att nacken är i rak linje med ryggraden. Spänn höger ben och pressa sakta benet upp mot taket. Försök hålla ditt bäcken stabilt så att höfterna är parallella genom rörelsen.

Läge 2: Stanna när knät når höfthöjd och gå sakta tillbaka till utgångsläget.

Repetitioner: 12 på varje ben.

Set: Två på varje ben.

4. VADÖVNING

Läge 1: dig på ett trappsteg, eller på en låda. Placera bara främre delen av fötterna på underlaget. Om du vill kan du sätta en hantel på varje axel. Är det svårt med balansen så strunta i hantlarna, och håll dig i något. Pressa kroppen tills du är uppe på tå.

Läge 2: Stanna till en stund på tå och sänk dig sakta tillbaka ända tills du känner att du når ett läge där du får en stretch för vaderna.

Repetitioner: 12.

Set: Två–tre.

10 knep för läckrare ben

Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM