Dopa dig med doft

Hälsa har letat upp skönhets-produkterna som får både utseendet och själen att blomstra

NÖJE

Kan man lukta sig till lycka? Eller sniffa sig till sinnesfrid? Den som är aromaterapientusiast är övertygad om att det är möjligt. Och nu börjar även kosmetikaföretagen haka på aromatrenden och tillsätter ingredienser för att påverka vår sinnestämning i allt från massageoljor till hårbalsam.

Olja från läkeväxter

Hur fungerar då aromaterapi? Jo, nyckeln är de eteriska oljor som man utvinner från läkeväxter med olika egenskaper. Oljorna används aldrig direkt på huden. Man blandar ut dem i en basolja, till exempel sötmandelolja, eller krämer, salvor och liknande. De kan påverka både genom doften som man inandas och genom att huden absorberar dem för upptagning av blod- och lymfsystemet.

Aromaterapi kan användas både i medicinska, kosmetologiska och psykologiska syften. Sandelträ, till exempel, anses vara bra mot bronkit, fungerar antibakteriellt i en ansiktskräm och ger samtidigt en sensuell känsla.

En och samma olja kan alltså ha olika egenskaper. Dessutom kan man blanda olika oljor för en ännu mer specificerad effekt.

De eteriska oljorna sänder signaler genom nervsystemet till hjärnan, närmare bestämt den del där minnet och instinkter sitter, det så kallade limbiska systemet. När en viss oljemolekyl registreras där svarar hjärnan genom att frigöra lugnande eller stimulerande kemikalier.

Erotisk - när du vill känna dig sensuell

Foto: Lina Olsson

Avslappnande - när du vill varva ner

Foto: Lina Olsson

Upplyftande - när du vill känna dig gladare

Foto: Lina Olsson

Energigivande - när du behöver piggas upp

Foto: Lina Olsson

Sofia Larsson