Algerna gör dig vacker

NÖJE

De är böljande, doftande och svalkande. Och fulla med nyttiga ämnen.

Fräscha upp hyn med hjälp av havets grönsaker - alger.

Foto: Jan Danielsson
Alginpackad En ansiktsmask med alger sägs ge en askungeeffekt. Alger finns att köpa torkade i hälsokostaffärer. Flera skönhetsmärken som till exempel Thalgo, Phytomer och Decleor, har alger i vissa produkter.

I tusentals år har människan använt alger, tång och plankton för att bli vackrare och friskare.

Redan för 6 000 år sedan skrev kinesen Sze Teu att "havsalger är en delikatess som jag serverar alla mina hedersgäster". Men även våra nordiska anfäder, vikingarna, insåg algernas och tångens fördelar. Enligt vad man tror klarade de sina långa färder utan näringsbrist just tack vare havets växtlighet. I dag är algerna på återmarsch igen. Bortsett från att de säljs som kosttillskott är de också en populär ingrediens i många spabehandlingar. Både alg och tång anses ha en detoxinerade effekt, det vill säga kan rensa ut slaggprodukter ur huden. Enligt Catarina Tapper på Sturebadet Haga Spa i Stockholm beror det på algernas sammansättning.

- De ger en ökar blodcirkulationen och en något högre kroppstempratur, vilket hjälper kroppen och huden att rena sig själv.

Effekten får man efter 20 minuter.

Algerna anses också ha en fuktighetsbevarande verkan som hindrar att huden åldras. Dessutom innehåller de ämnen som skyddar mot solljus, en egenskap växterna har utvecklat efter tusentals år på havsbotten. I dag är alger en vanlig beståndsdel i krämer med solskyddsfaktor.

Sugen på ett klassiskt tångbad? Fyll ett badkar med varmt vatten.Täck hela kroppen med flera lager färsk tång, helst nyplockad från botten. Avsluta doppet genom att skrubba dig själv ren med algerna. Höj effekten genom att be någon att massera dig efteråt.

Havskurer som gör under för huden

Sara Milstead