Ny EU-lag stoppar smink som testas på djur

”Vi vill få slut på djurens lidande”

NÖJE

Kosmetika som har testats på djur kommer att bli förbjudet inom EU. Den nya lagen kommer att börja gälla år 2009.

Foto: ap
– Djuren ska inte behöva lida, säger Chris Davies i Europaparlamentet.

Den nya uppgörelsen förbjuder djurtester inom EU samtidigt som det blir olagligt att importera djurtestade produkter från övriga länder.

EU har kommit överens om innehållet i lagen med Europaparlamentet, men den är inte formellt antagen än. Parterna var tidigare oense om när lagen skulle träda i kraft. En del länder var oroliga att förbudet skulle orsaka problem med världshandelsorganisationen eftersom det skulle kunna ses som en handelsblockad. Genom en kompromiss kommer nu lagen att introduceras år 2009. Det ger kosmetikaföretagen tillräckligt med tid för att utveckla andra testmetoder.

– Kompromissen gör det möjligt att utveckla alternativa testmetoder för kosmetika till fördel för konsumenternas säkerhet, säger Danmarks miljöminister Hans Christian Schmidt till BBC News.

”Inte värt djurens lidande”

Chris Davies, brittisk företrädare i Europaparlamentet välkomnar lagändringen. Han tycker att kosmetikabranschen har dragit fötterna efter sig tillräckligt länge när det gäller de här frågorna.

– Badrumshyllorna är redan fulla med schampon och deodoranter och vi behöver inte mer om priset är att djuren ska fortsätta lida, säger han.

Många produkter som handkrämer och läppstift testas på djur för att upptäcka om de ger upphov till hudirritationer eller värre saker som cancer.

Djurtestat smink är redan förbjudet i Storbritannien, Tyskland, Österrike och Nederländerna, men de tillåter produkter från andra länder att säljas.

Kosmetikabranschen i EU omsätter ungefär 400 miljarder kronor varje år.

Lotta Zachrisson