Flinten försvann

Tvillingarna Perry och Terry testade nya bromsmedicinen mot håravfall

NÖJE

Tvillingarna Perry och Terry Carlile, 41, är lika som bär. Med ett undantag: Terry har större flint än Perry. Nu visar ny forskning att det går att bromsa håravfall - om man börjar i tid.

Enäggstvillingarna Terry och Perry har båda tappat håret mitt på skallen. De var ett av de nio par av enäggstvillingar som ingick i en amerikansk undersökning där Perry (till höger) fick preparatet Propecia, en medicin mot förstorad prostata, och Terry sockerpiller. Efter ett år syns skillnaden tydligt.

- Man ska titta på sin pappa. Om han är skallig kan man söka hjälp hos läkare och förhindra att man drabbas av samma sak själv, säger hudläkaren Anders Strand på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Räddningen kan vara en medicin som från början togs fram mot förstorad prostata hos män. Nu har amerikanska forskare testat preparatet Propecia på nio manliga tvillingpar mellan 21 och 50 under ett års tid.

Fick bromsmedicin

Perry och Terry som båda började tappa hår i 30-årsåldern deltog i studien. Men medan Perry fick bromsmedicin åt Terry sockerpiller, så kallad placebo.

Resultatet blev att Perry inte bara behöll håret utan också fick nytt hår på flinten. Terry fortsatte att tappa hår och blev skalligare.

- Tvillingstudier är särskilt intressanta eftersom håravfall är ärftligt. På det här sättet kan man utesluta att håret skulle ha kommit tillbaka även utan medicinering, säger Anders Strand.

Ungefär 80 procent av alla män drabbas av håravfall någon gång under sitt liv. För vissa börjar håret glesna redan i 20-årsåldern.

Men det är förstås olika hur hårt man tar håravfallet.

Transplantation

Magnus Carlsson, tidigare sångare i dansbandet Barbados, berättade nyligen i Aftonbladet om sin oro över att förlora sitt vackra hårsvall. Då sa han att han har funderat på hårtransplantation.

Debattören och chefredaktören Göran Greider däremot struntar fullständigt i sin växande flint. Han började förlora håret när han var i 30-årsåldern.

Bryr sig inte

Men till skillnad från många andra medelålders män i offentligheten har han inte rakat bort de strån som finns kvar.

- Min hustru klipper mig två gånger om året. Sedan får det växa eller inte växa hur det vill. Men det viktigaste är att man inte är kal i själen, säger Göran Greider.

Därför blir vissa män flintskalliga

Roten till det onda sitter i hårrötterna eller hårsäckarna. Det spelar ingen roll om man färgar eller permanentar sig. Ärftligt håravfall går inte att stoppa med att god hårvård.

Med stigande ålder omvandlas det manliga könshormonet till ett ämne som hämmar produktionen i hårsäckarna. Till en början blir hårstråna mindre och tunnare. För att sedan försvinna helt.

Hårsäckarna mitt uppe på huvudet och längst fram i hårfästet är av någon anledning känsligare än håret i nacken. Därför uppstår de klassiska vikarna eller kransen.

Metoderna som hindrar håravfallet

Propecia är en tablett som skrivs ut av läkare. Det förhindrar omvandlingen av testosteron så att hårproduktionen inte hämmas. Ju tidigare man börjar med medicinen, desto bättre.

Regain är en lösning som gnids in i hårbottnen. Det säljs receptfritt på apotek och stimulerar hårsäckarna så att håret växer bättre. Det kan användas samtidigt som bromsmedicin i tablettform.

Hårtransplantation görs genom att man tar hår från nacken och sätter fast på de skalliga områdena. Operationen går till så att man skär ut en lång, smal hudbit och opererar in varje hårsäck för sig. Det kala partiet i nacken sys sedan ihop.

Därför blir vissa män flintskalliga

Metoderna som hindrar håravfallet

Katarina Sternudd